Președintele Macron, una caldă și una rece pentru Putin. „Face o greşeală fundamentală istorică. Este vital ca Rusia să nu fie…”

Președintele Macron, una caldă și una rece pentru Putin. „Face o greşeală fundamentală istorică. Este vital ca Rusia să nu fie...
Vladimir Putin (d) și Emmanuel Macron / Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 04/06/2022, 16:03
Actualizat: 04/06/2022, 16:03

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică. Macron a adăugat că, în opinia sa, Parisul va juca un rol de mediere pentru a pune capăt conflictului. Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 101 zi, iar posibilele negocieri – de care s-a tot vorbit la începutului conflictului- au rămas simple utopii. 

„Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Franța, mediator de la începutul războiului ruso-ucrainean

Agenţia de presă britanică amintește că Macron a încercat să menţină dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Atitudinea şefului statului francez a fost criticată în mod repetat de unii parteneri estici şi baltici din Europa, care consideră că o astfel de abordare subminează eforturile de a pune presiune pe Putin să se aşeze la masa negocierilor.

Macron a vorbit cu regularitate cu Putin de la declanşarea invaziei ruse, ca parte a eforturilor de a obţine o încetare a focului şi de a începe negocieri credibile între Kiev şi Moscova.

„Cred, şi i-am spus-o, că face o greşeală fundamentală istorică pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie”, a declarat Macron, citat de Digi 24.

Franța, sprijin militar și financiar pentru Ucraina

Franţa a sprijinit Ucraina atât militar, cât şi financiar, dar până acum Macron nu s-a deplasat la Kiev pentru a oferi o susţinere politică simbolică, aşa cum au făcut-o alţi lideri ai UE, lucru pe care Ucraina ar dori ca preşedintele francez să-l facă. În ceea ce-l priveşte, Macron nu a exclus posibilitatea unei deplasări la Kiev.

Parisul trimite armament ofensiv Ucrainei, inclusiv tunuri Caesar din depozitele de armament franceze. Totodată, Macron a anunţat că le-a cerut fabricanţilor de armament să-şi accelereze producţia.

Macron a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia, afirmaţie care i-a atras critici din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase