Eugen Tomac despre cum se va calcula salariul minim european: S-au definit câteva criterii clare, cum ar fi nivelul de productivitate

Publicat: 09 10. 2021, 17:29
Actualizat: 09 10. 2021, 17:30
Eugen Tomac / Sursa: MEDIAFAX FOTO

Eugen Tomac, europarlamentar PPE, a declarat, în cadrul emisiunii Be EU, că în acest moment autoritățile europene încă poartă  discuții  cu privire la proiectul de a reglementa un salariu minim european. În acest moment însă nu există consens între țările membre UE în privința implementării acestei măsuri. 

Opiniile sunt extrem de împărțite pentru că sunt state care nu au salariu minim și nu își doresc acest lucru. Sunt într-o dispută permanentă cu Comisia Europeană.

Sunt state care spun că este prea mult să ne impuneți un mod centralizat de salarizare la nivel european, este suficient să avem o recomandare. Există state care sunt de acord că este necesar acest cadru unic european prin care să se stabilească criterii pe baza cărora se va stabili un salariu minim la nivel european.”, a declarat Eugen Tomac.

În acest moment, 21 dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est şi de peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar, arată datele publicate în luna februarie a acestui an de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comisia pentru forță de muncă a PPE dezbate în octombrie proiectul legislativ privind salariul minim european

Europarlamentarul PPE spune că s-au definitiv câteva criterii în privința implementării salariului minin european:

„S-a ajuns la un minim compromis în această etapă. Noi vom avea în luna octombrie la Bruxelles o dezbatere în comisia pentru forță de muncă cu privire la această propunere legislativă a Comisiei Europene. Cel mai important lucru este că s-au definit câteva criterii clare cu privire la salariu minim european.

Să se țină cont de nivelul de salarizare în ceea ce privește salariul minim european, să se țină cont de nivelul de creștere al salariului minim european, să se țină cont de salariul general brut, pentru că există state precum România unde salariul minim a avut o evoluție extrem de bună. Am avut o creștere de 11% în ultimul an. Sunt însă state care sunt pe minus, cum este Grecia. Un criteriu extrem de important ține evidența de nivelul de productivitate.”, a adăugat europarlamentarul.

Proiectul de directivă al Comisiei Europene propune criterii și reguli la stabilirea salariului minim în fiecare țară UE

Comisia Europeană a emis, în octombrie 2020, proiectul oficial de directivă privind principiile de aplicare a salariului minim în Uniunea Europeană, fără a impune un nivel de plată. Vor fi însă introduse o serie de criterii și reguli la stabilirea salariului minim în fiecare țară UE, inclusiv România, pentru remunerații „adecvate”, cu implicații și asupra lucrătorilor fictiv-independenți și a celor care activează pe platforme, nu numai asupra angajaților.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Parlamentul European și de Consiliul UE (miniștri ai statelor membre). Apoi, în termen de 2 ani, statele UE, la nivel național, vor da legi care să transpună viitoarea directivă în legislațiile lor interne, sub amenințarea procedurii de infringement dacă nu se vor conforma cerințelor europene.

„Această directivă nu stabilește un nivel de plată, acesta intrând în cadrul libertății contractuale a partenerilor sociali la nivel național și al competenței relevante a statului membru” – se arată în proiectul de directivă europeană emis de Comisia Europeană.