EXCLUSIV | Acordul uitat, semnat de guvernanții români cu liderii palestinieni. Cum au ajuns 100 de arabi OEP să se antreneze la Academia de Poliție

Publicat: 03 11. 2023, 07:00
Mahoud Abbas a făcut o înțelegere cu guvernanții români, iar 100 de arabi au fost pregătitiți de profesorii Academiei de Poliție

Un acord semnat, în 2010, între România și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) presupunea înființarea unei comisii din care ar fi trebuit să facă parte politicieni români și palestinieni, dar și oameni de afaceri, care să lucreze, împreună, în Cisiordania, la programe de cooperare „în domeniul culturii, științei și învățământului”. În baza acestui acord, din 2012 și până în vara acestui an, în bazele de antrenament ale Academiei de Poliție au fost antrenați 100 de studenți arabi.

În 2010, Teodor Baconschi, la momentul respectiv ministru de Externe în guvernul Emil Boc, a semnat un tratat cu omologul său Riad Malki. Parteneriatul viza acordarea de burse pentru studenții palestinieni, începând din anul universitar 2011 – 2012. Acordul dintre Guvernul României și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), în favoarea Autorității Naționale Palestiniene, presupunea punerea în aplicare a unui „program de cooperare în domeniul învățământului, științei și culturii” și fusese semnat cu ocazia vizitei liderului OEP, Mahmoud Abbas.

În cadrul aceleiași întâlniri, oficialii români și arabi stabiliseră inclusiv formarea unei comisii interguvernamentale care să aibă în componență demnitari ai celor două state, precum și oameni de afaceri, urmând ca lucrările să înceapă la Ramallah, în Cisiordania.

În baza acordului de „cooperare în domeniul învățământului, științei și culturii”, timp de zece ani, în România au fost aduși și antrenați 100 de membri OEP. Timp de un an, aceștia învățau să vorbească românește, după care erau înscriși direct la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la arma Pompieri.

În timpul pregătirii practice, aceștia participau la ședințele de tragere alături de studenții români, unde foloseau pistoale Carpați și puștile de asalt de tip Kalashnikov, de calibru 7,62 milimetri, folosite de toți combatanții din Orientul Mijlociu.

Anchetă într-un caz de susținere a terorismului

În anul 2017, șefii instituției de învățământ superior a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au declanșat o anchetă internă după ce presa centrală a relatat că cel puțin unul dintre studenții palestinieni postează pe pe Facebook versete din Coran şi imagini cu atentate comise de „luptătorii pentru eliberarea Palestinei”. Ulterior, studentul a șters mesajele, iar verificările s-au finalizat discret și fără consecințe.

În ciuda bunelor relații româno-palestiniene, în tunelurile Hamas din Fâșia Gaza există patru ostatici cu cetățenie română, iar în Gaza sunt 230 de cetățeni ai țării noastre pe care organizația teroristă palestiniană nu-i lasă să ajungă în Egipt pentru a se pune la adăpost de atacurile armatei israeliene.

Chiar dacă guvernanții de la București au anunțat că se fac eforturi diplomatice pentru salvarea tuturor românilor aflați în Gaza, negocierile au rămas, deocamdată, fără rezultat.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Titus Corlățean: “Ce a făcut Hamas merge profund împotriva intereselor palestinienilor de a avea un stat propriu”

VIDEO | Protest de amploare în Capitală. Manifestanții au ieșit în stradă ca să-i susțină pe civilii palestinieni din Gaza