EXCLUSIV | Ea este românca închisă din 2017 într-o temniță din China! Profesorul clujean Marius Balo a intrat în greva foamei pentru Alina

EXCLUSIV | Ea este românca închisă din 2017 într-o temniță din China! Profesorul clujean Marius Balo a intrat în greva foamei pentru Alina
Teologul și profesorul clujean Marius Balo înțelege foarte bine coșmarul prin care trece Alina, el însuși fiind închis 8 ani într-un penitenciar din China sursă foto: arhivă personală
Publicat: 01/11/2023, 08:00

De șase ani, Alina Apostol, o româncă închisă într-un penitenciar din China, trece printr-un coșmar inimaginabil. Avea 28 de ani când a fost arestată și acuzată de fraudă cu cardul de credit. După un an și jumătate de arest preventiv, a fost condamnată la 13 ani și jumătate de închisoare, sentință la care s-a adăugat și o amendă de 50.000 de euro. Tatăl ei se luptă ca singurul său copil să fie transferat în țară, dar fără succes. Pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestui caz, profesorul Marius Balo, care a stat închis în China 8 ani, a început, miercuri, greva foamei.

Alina Apostol a absolvit Facultatea de Litere și lucra ca traducător la o firmă din China. Pe 21 decembrie 2017, tânăra, care avea atunci 28 de ani, a ajuns pe mâna autorităților din China, fiind arestată și acuzată de fraudă cu cardul de credit. După un an și jumătate de arest preventiv, ea a fost condamnată la 13 ani și jumătate de închisoare. În plus, românca a primit și o amendă de aproximativ 50.000 de euro.

De ani de zile, tatăl ei, un om modest, se luptă ca Alina, care se află într-un penitenciar din provincia Fujian, să fie transferată în România, unde să-și ispășească restul pedepsei.

Ca să facă rost de banii pentru amendă și să-și salveze fiica din infernul închisorii comuniste, Laurențiu Apostol a vândut recent apartamentul pe care aceasta îl avea în București. Oricât de mult s-a străduit, demersurile lui nu au avut însă succes.

Disperat, bărbatul i-a cerut ajutorul lui Marius Balo, teologul și profesorul clujean care, la rândul său, a petrecut opt ani într-o închisoare din China și știe ce coșmar trăiesc deținuții în penitenciarele comuniste. Situația Alinei este cu atât mai grea cu cât este singura deținută străină din închisoarea respectivă.

”Este condamnată pe nedrept la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Îi este mult mai rău și mai greu ei acolo decât mi-a fost mie. Ce aud de la tatăl ei mă înfioară. Alina îl sună cu mare greutate o dată pe lună, preț de câteva minute. Forțată să vorbească în engleză, mai scapă pe ici pe colo câteva cuvinte în română. Astea sunt cuvintele pe care el le înțelege și mi le spune”, ne-a povestit Marius Balo, care a aflat de situația Alinei acum un an, timp în care, potrivit acestuia, autoritățile române nu au luat nicio măsură pentru a-i veni în ajutor tinerei.

”Fata este tot acolo, în iadul comunist, mult mai slăbită și mai deznădăjduită decât în urmă cu un an. Ministerul Justiției continuă să nu facă nimic pentru ea, căutând scuze și pretexte. În 2022, ministrul Justiției, domnul Cătălin Predoiu, invoca drept motiv în calea transferului o amendă în cuantum de 400.000 yuani chinezești (aproximativ 50.000 de euro), pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer. Oricum, tatăl ei a vândut apartamentul fetei din București și este pregătit să plătească amenda”, ne-a mai spus Marius Balo.

”Leșină, pentru că nu are ce să mănânce”

Chiar dacă a făcut rost de banii necesari pentru plata amenzii, tatăl fetei s-ar fi lovit tot de un zid atunci când a încercat să ia legătura cu autoritățile. În primăvară, a apărut o umbră de speranță, dar care s-a risipit repede.

”Pe 8 martie 2023, Curtea de Apel București dispune transferarea Alinei într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei, însă adaptează pedeapsa aplicată de autoritățile chineze, de la 13 ani și jumătate, la 9 ani și patru luni. Acest demers se numește «echivalarea sentinței» și este una dintre condițiile puse de autoritățile chineze pentru transfer. Sentințele trebuie să fie echivalente pentru a primi acceptul pentru transfer al autorităților chineze. Sentința ei inițială a fost, însă, redusă de Curtea de Apel București cu 4 ani și două luni”, ne-a explicat Marius Balo motivul pentru care acțiunea nu s-a concretizat.

Marius Balo a intrat, miercuri, în greva foamei până când autoritățile vor acționa pentru ca Alina să fie transferată în țară

După acest insucces, tatăl Alinei s-a simțit și mai dezarmat de cel mai recent răspuns pe care l-a primit din partea autorităților în cazul fiicei sale.

”În urmă cu doar două săptămâni, tatăl Alinei a primit un răspuns de la Direcţia Drept Internaţional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției în care i se spune, cu o naturalețe absolut năucitoare, că autoritățile chineze nu le-au răspuns la email și că dânșii nu mai au ce face. Îl trimit, în schimb, pe bietul om la Interpol România. Cum să îl trimiți pe acest om la Interpol, când ei nu i-a fost aprobat încă transferul înspre România de către Ministerul Justiției de la Beijing?”, a mai adăugat Marius Balo, care crede că viața Alinei atârnă de un fir de ață.

”Condițiile în care trăiește sunt groaznice. Nici eu nu îmi pot imagina prin ce trece, zi de zi, acest suflet de om. De bine de rău, în închisoarea din Shanghai unde am fost eu ținut, se găsea întotdeauna o lingură în plus de orez cu care să îți îndestulezi pântecele rebegit de foame. Ea este întemnițată într-o altă provincie și aud de la tatăl ei că leșină, câteodată de două sau de trei ori pe lună, pentru că nu are ce să mănânce. Sunt convins că nu va mai rezista, în aceste condiții, încă aproape 8 ani de acum încolo”, a spus Marius Balo.

Pentru a atrage atenția opiniei publice, dar mai ales a autorităților asupra situației grave în care se afla tânăra româncă, Marius Balo a recurs la un gest extrem de solidaritate. El a intrat, miercuri, în greva foamei până când autoritățile vor acționa pentru ca Alina să fie transferată în țară.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Românul încarcerat 8 ani în China rememorează grozăviile trăite. Secretul terifiant al „păturicii roz” cu care era obligat să se învelească

VIDEO. Cum a ajuns profesorul Marius Balo să fie arestat în China: „Am cunoscut un alt român care lucra la o firmă de împrumuturi”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Lege deja data pentru TOATĂ ROMÂNIA. Aproape nimeni nu știe că ESTE obligatorie
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred în Paradis
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Alin Oprea, adevărul despre agresivitatea fostei soții: ”Să nu uităm că a fost campioană de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Nașterile și decesele au scăzut, iar căsătoriile au crescut