VIDEO. Cum a ajuns profesorul Marius Balo să fie arestat în China: „Am cunoscut un alt român care lucra la o firmă de împrumuturi”

VIDEO. Cum a ajuns profesorul Marius Balo să fie arestat în China: „Am cunoscut un alt român care lucra la o firmă de împrumuturi”
Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA. 
Publicat: 01/10/2023, 14:26

Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA. El a povestit cum a ajuns să fie arestat și de unde a pornit întreaga tragedie a vieții lui.

La început, când a mers în China, Marius Balo s-a angajat la o grădiniță și preda Limba Engleză, pe care o cunoaște la perfecție.

„Ei au nevoie străini care să-i învețe pe copiii lor limba engleză. Este cel mai cel mai bine plătit job pe care poți să-l găsești. Ca și străin, ești plătit foarte bine. (…) Într-adevăr, marea majoritate a salariilor sunt la limita inferioară, dar pentru un străin, fie că e profesor de limba engleză, fie că e programator ești plătit începând de la 1000-1.500 euro în sus pe lună.

Ca și profesor nici nu trebuie să faci mare lucru, adică ai o discuție cu niște elevi, cu niște studenți, ceea ce e absolut firesc. Sunt niște bani care se câștigă foarte ușor. Am decis să mă stabilesc acolo și imediat mi-am găsit de lucru. Prima dată, în primul an, am lucrat la o grădiniță, apoi la un centru de limbă pentru adulți și, în final, am predat un an la Facultatea Poporului”, a relatat Marius Balo, despre perioada de început din China.

Când au început problemele pentru Marius Balo

„Necazul meu nu am venit pe această filieră. Eu chiar în momentul în care m-am stabilit în China, în 2010, am cunoscut un român, un alt cetățean român stabilit acolo de o perioadă de câțiva ani de zile, căsătorit cu o chinezoaică și prin ambasadă l-am cunoscut. Sunt foarte puțini români acolo și acest om era angajat la o firmă, o firmă de creditare. Ei și-au dorit foarte mult să aibă în firma lor și un străin, pentru ca un o față de străin îți aduce un alt prestigiu, o altă credibilitate în fața clienților. Așa l-au găsit pe el.

Firma oferea împrumuturi. Funcționa exact după aceleași reguli ca și o bancă, iar el era directorul firmei. Îl angajaseră pe acest post de director, banii care se împrumutau nu erau banii lui, erau banii investitorilor, dar el semna contractele de împrumut. În momentul în care l-am întâlnit, lucra acolo de câțiva ani de zile. Mi-a spus că investitorii doresc să mai aducă pe cineva. M-a întrebat dacă aș fi interesat. Era vorba de o zi, o dată la două luni de zile sau dată la șase săptămâni, o zi în care să stau alături de el în momentul în care se semnau aceste contracte de împrumut.

Bineînțeles că am fost încântat. Mi se părea o oportunitate extraordinară, mai ales că aceste întâlniri nu aveau loc de fiecare dată în Beijing. Călătoream în Shanghai, în alte orașe din China. Bineînțeles că ne era plătit biletul de avion, o noapte la hotel. Era pentru mine o ieșire”, a mai spus sursa citată.

În acele zile de desfășura „un marton” de împrumuturi, spune Marius Balo, în podcastul lui Adrian Artene.

„Ei aveau o perioadă de o lună, două luni în care negociau cu viitorii clienți, negociau toate detaliile și momentul în care se înțelegeau la absolut tot ceea ce era stipulat în contractul respectiv, stabileau o dată pentru a semna contractul de împrumut. În momentul în care ne contactau pe noi, ei aveau cinci, șase, 10 contracte care trebuiau semnate în ziua respectivă. Eu în primii doi ani l-am asistat pe el, doar am stat, am stat lângă el. Eram foarte impresionat de ce vedeam. Aveau niște birouri foarte luxoase în centrul orașului, erau zeci de angajați, tot felul de agenți”, a completat Balo.

„Primeam foarte puțini bani. Exista iluzia luxului”

Profesorul român spune că era vorba despre o companie cu expunere publică.

„Nu erau niște cămătari. Era o bancă privată care acorda împrumuturi firmelor. Nu acorda împrumuturi persoanelor fizice, ci firmelor. Avantajul acestor firme este că îți oferă acest împrumut mult mai rapid decât ți l-ar oferă o bancă tradițională, la care poate să dureze șase luni sau nouă luni de zile.

Aici în două luni de zile aveai fondurile respective și atunci foarte multă lume apela la aceste firme. Bineînțeles că eu imediat mi-aș fi pus semne de întrebare dacă aș fi văzut ceva în neregulă. Dar totul era atât de extravagant, mi se părea atât de luminos și de promițător încât eram încântat să fac parte din această echipă. Primeam foarte puțini bani. Banii pe care primeam îmi ajungeau cât să îmi plătesc taxiurile și mâncarea din zilele acelea.

Exista iluzia luxului și pentru mine era atracția că o dată pe lună ieșeam din Beijing, ieșeam din mediul acela în care în care eram și zburam cu avionul două zile în alte orașe, mă întâlneam cu prietenul meu, stăteam o noapte, discutam și a doua zi mă  întorceam din nou acasă. Pentru mine asta a fost atracția că pot să ies din cotidian.

După 2 ani, el s-a decis să se stabilească în Hong Kong, să plece din China și m-a întrebat dacă nu aș fi interesat să rămân eu în locul lui. Bineînțeles că, după doi ani în care am văzut că totul era în regulă – aveau birourile în același în același loc și mă gândeam dacă are cineva vreo nemulțumire sau vreo problemă, ar fi adus poliția”, a mai spus Marius Balo, la podcastul ALTCEVA.

„După 4 ani, într-o dimineață, vine poliția și ne arestează pe toți”

„Totul era foarte, foarte transparent. Am fost încântat în momentul în care mi-a zis că vor deschide o firmă pe numele meu. Mi s-a spus că firma se va deschide în Hong Kong. Din păcate, a fost o minciună asta. Am aflat că s-au deschis niște firme în Marea Britanie pe numele meu fără ca eu să semnez absolut nimic, fără ca eu să știu. Cum s-au deschis acele firme? Asta e, e întrebarea pe care am pus-o și la proces, de unde sunt firmele astea? Cine a semnat pentru cineva? A trebui să semneze pentru ele.

Cum au apărut firmele astea pe numele meu? Doar pentru că la început mi-au cerut ei o copie după pașaport, cum se poate face așa ceva? Mă rog, în China se poate face orice. AU trecut încă DOI ani de zile. În total au fost patru ani de zile în care n-am avut nicio suspiciune și după 4 ani de zile, într-o dimineață, vine poliția și ne arestează pe toți”, a povestit el. (Citește ce s-a întâmplat mai apoi AICI…)

Cine este profesorul român, acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi

Marius Balo este un român care, din profesor universitar reputat, după ce a deținut funcții importante la Beijing, a ajuns să fie deținut într-o închisoare de maximă siguranță din China, țară în lucra din anul 2010, după ce ar fi primit 80 de dolari pentru un contract, fără să știe că acești bani proveneau dintr-o infracțiune.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie 2019 de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste cinci ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

În octombrie 2019, reprezentanții Ministerului Justiției spuneau că vor depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

În 27 martie 2022, după 2.922 de zile petrecute în spatele gratiilor în China, acesta a ieșit din penitenciar, dar pentru că orașul Shanghai a intrat în lockdown, a trebuit sa mai petreacă aproape o lună într-o cameră de hotel.

Urmărește podcastul integral cu Marius Balo doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO. Românul întemnițat în China a dezvăluit la podcastul ALTCEVA ce l-a SALVAT în cei opt ani de teroare. „Adevărată binecuvântare!”

MĂRTURII ireale făcute, la podcastul ALTCEVA, de românul care a cunoscut IADUL în temnițele din China. „N-am văzut niciodată soarele!”

Profesorul Marius Balo, la podcastul ALTCEVA, despre chinurile îndurate în cei 8 ani de închisoare în China. Detalii terifiante făcute publice

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor