EXCLUSIV VIDEO| Agricultura viitorului. Cum arată sera verticală care produce plante proaspete indiferent de vreme. ”Folosesc cu 95% mai puțină apă”

Publicat: 07/05/2023, 12:00
Actualizat: 08/05/2023, 13:16

Inginerul horticol Cristian Tudor a dezvoltat o tehnologie unică prin care a reușit să cultive plante pe verticală, la care să nu folosească îngrășăminte sau substanțe chimice, și a ajuns la o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei. Cu noua tehnologie, o dată la aproximativ o lună sunt recoltate și comercializate sute de mii de plante, indiferent că este vară sau iarnă, că afară a fost secetă sau a plouat abundent.

Cristian Tudor a decis să investească, în urmă cu aproape șapte ani, într-o idee care și astăzi îi sperie pe mulți: agricultura pe verticală.

Practic, a achiziționat o hală la marginea Ploieștiului în care a creat rafturi de câte 12 etaje, cu pământ fertil și lumină led specială, și a început să planteze busuioc, mentă, leuștean și diverse alte plante aromatice. Astfel, într-un spațiu de puțin peste 2.000 de metri pătrați a creat o suprafață de cultivare de aproape 6.000 de metri pătrați.

”Agricultura verticală este un concept în care controlezi cu adevărat toți parametrii de creștere a plantelor – partea de irigație, temperatură, umiditate. Dar atunci când vorbești de un spațiu pe verticală, unde ai suprapuse mai multe niveluri de creștere, relevantă este lumină. Și noi alegem două tipuri de iluminare, unul cu un spectru multiplu de radiație și cea cu radiație albă”, a explicat Cristian Tudor, într-un interviu acordat pentru Gândul.

Întregul ciclu de producție este împărțit în două faze. Faza de răsad, care se realizează în 14 zile, apoi faza de creștere. De exemplu, busuiocul are nevoie de 16-18 zile pentru a ajunge la maturitate, pătrunjelul, de 25-28 de zile, la fel și menta.

”Nu este simplu, nimic nu este simplu, dar e mult mai ușor de prezis cum putem să ne planificăm culturile, nu doar atunci când timpul este prielnic în agricultura de azi, adică doar în primăvară și toamnă. Noi ne-am dat seama că în sistemul acesta de creștere, pe lângă faptul că este o agricultură performantă și are aceste beneficii legate de randamente, poți să faci mai multe cicluri de producție pe an și poți să faci mai multe cantități pe același metru pătrat”, spune Cristian Tudor.

Compania deținută de Cristian Tudor a ajuns astfel la o cifră de afaceri incredibilă, de aproape 10 milioane de lei, iar plantele sale aromatice sunt acum vândute în marile lanțuri de hypermarketuri din România.

De la plante la legume crescute pe verticală

Următoarea investiție pe care Cristian Tudor o va face va fi într-o seră care va avea atât o componentă clasică, pe orizontală, cât și o parte de producție pe verticală. În această nouă seră se vor cultiva legume clasice, care este foarte probabil să ajungă pe mesele românilor.

”Vrem să ne apucăm de roșii, de castraveți, de ardei, adică produse de masă. Sera de legume va fi pe sistem clasic, cu o componentă hibridă. Adică va avea și o parte pe verticală, pentru că există și sinergii pe nevoile de consum, fie că vorbim de energie termică sau energie electrică. Când le pui pe toate împreună, ești mult mai productiv, cheltuielile sunt mult mai mici decât te-ai gândi”, a mai explicat antreprenorul.

Ceea ce îi atrage atât pe retaileri, cât mai ales pe consumatorii de rând la aceste plante este că sunt 100% Bio. Adică nu sunt folosite niciun fel de chimicale sau îngrășăminte chimice pentru a le grăbi creșterea sau a le feri de dăunători.

”Noi nu folosim în niciun caz tratamente chimice. Avem substanțe care sunt pe bază de alge, substanțe care sunt pe bază de plante, substanțe repelente, unele au și rol de păstrare la distanță a anumitor dăunători, altele au rol de a combate”, explică inginerul.

”Planele eliberează 950 l de apă pe zi. Luăm apa din aer și o reutilizăm”

Drumul de la ideea de a avea o ”fermă verticală” la producția pe care o are azi compania nu a fost deloc ușor. Lipseau know-how-ul și tehnologia, mai ales. Așa că totul a trebuit realizat de la zero – rafturi, sistem de iluminare, sistem de irigare. În plus, Cristian Tudor a investit într-un sistem de colectare a aerului și dezumidificare, prin care se reduce cu 95% consumul de apă necesar pentru udarea plantelor.

”Toată tehnologia de aici este construită de noi. Avem sistem de climatizare, parametrii sunt din baza cercetărilor noastre. Rețeta de lumină, la fel. Sistemul de fert-irigare cu sistemul de irigație, la fel, este conceput de noi.

Plantele astea eliberează 950 de litri de apă pe zi în aer. Noi luăm apa din aer, o ducem în bazin și o reutilizăm. Asta înseamnă că folosim cu 95,5% mai puțină apă decât oricare alt agricultor, lucru care este cuantificabil, îl poți măsura”, se mândrește Cristian Tudor, care mai spune că toată tehnologia este concepută să ajute planta să se dezvolte mai bine, mai repede, mai sănătos.

Pentru că este un tip de agricultură aflat încă la început, sisteme similare de vertical farming se comercializează la prețuri uriașe, care ar fi imposibil de acoperit pe piața din România, spune Cristian Tudor. De aceea, a decis să pună la dispoziția celor interesați toată tehnologia pe care a dezvoltat-o în ultimii șase ani, astfel încât oricine să-și poată crea propria fermă verticală.

”Avantajul nostru, comparativ cu alte companii din toată lumea, nu doar din Europa, este că ne-am născut și am trăit în România și la noi provocarea înseamnă să găsim o soluție de cum să o facem. În lume, acum, dacă vrei să cumperi un sistem asemănător de la o companie producătoare, îl cumperi cu prețuri începând de la 5.000 de euro în sus pe metrul pătrat. Noi facem lucrurile astea cu 350 de euro, pentru că le-am făcut noi.

Am fost și suntem foarte deschiși cu tot ceea ce facem, inclusiv cu toată tehnologia. Am pus la dispoziție toată tehnologia pentru care noi am muncit și am investit bani, pentru că suntem într-o piață atât de nedezvoltată și de virgină încât mi se pare că orice alt jucător care ar mai intra pe lângă noi, ne-ar ajuta să disemineze informația în așa fel încât să ajungă și la consumatori”, este de părere antreprenorul.

Sfatul său pentru toți cei care vor să investească în acest domeniu este să calculeze foarte bine randamentul pe care îl va avea business-ul. Pentru că fiecare tip de plantă sau legumă are un anumit cost de producție și atunci este necesar să știi dinainte ce cantitate trebuie să recoltezi și să vinzi pentru a fi profitabil.

”La tomate, ca să faci o investiție corectă raportată la costurile directe ale unor produse cum sunt încălzirea sau irigația, trebuie să faci de la 15.000 mp în sus. La fel și aici, la vertical farming, ar trebui să faci de la 3.000 mp în sus. În mod cert, toate măsurile care vin dinspre UE vor fi un mare ajutor pentru posibilii potențiali dezvoltatori pe zona de agricultură.

Agricultura aceasta este ceva ce poți să începi de la zero foarte ușor, cum am făcut și eu. Începi cu un solar de 200 mp, pe care îl faci din lemne, într-o săptămână îl ridici și poți să începi să produci ceva. Numai să nu vrei, nu poți, atât de simplu este”, susține Cristian Tudor.

Antreprenorul consideră că în viitor o parte importantă a agriculturii va fi reprezentată de aceste ferme verticale, menite să asigurare stabilitatea alimentară la nivel global. La nivel național, astfel de sere ar ajuta la eliminarea dependenței de fructe și legume pe care România le importă din Olanda și Turcia.

”Suntem total dependenți de piața din Turcia și piața din Olanda, aceasta din urmă are și ea provocările ei și o să se reducă foarte mult cantitățile. Dar Turcia livrează aproximativ 80% din legumele pe care noi le consumăm astăzi. Consider că o să fim interesați și noi și alții să găsim variante de reziliență locale”, a concluzionat antreprenorul.

Estimarea sa este că ar fi necesare investiții totale de aproximativ o jumătate de miliard de euro pentru a crea sere capabile să producă tot timpul anului fructe și legume, indiferent de anotimp sau de condițiile climatice. Iar aceste sume pot veni fie de la investitori privați, fie prin programe europene de finanțare.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce trebuie să faci pentru a primi 20.000 de lei de la statul român. Pașii care trebuie urmați pentru programul Casa Verde

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?