EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

Publicat: 09/04/2023, 10:00

Dacă la începutul anului 2020, costurile medii estimative pentru construirea unei case erau de 350-450 de euro pe metrul pătrat, astăzi se apropie de 800 de euro. Și nu doar materialele de construcții s-au scumpit, ci și meseriașii, care cer de două-trei ori mai mulți bani pentru o lucrare decât în urmă cu trei ani.

Pe strada Albăstrelelor, într-un sat aflat la câțiva kilometri de Ploiești, îl întâlnim pe Ștefan, un tânăr de puțin peste 30 de ani, care de mic a învățat meseria de zidar. Este la lucru de la 07:00 dimineața și, cel mai probabil, îl va prinde 09:00-10:00 noaptea, pentru că vrea să termine cât mai repede de dat cu glet într-o casă pe care o renovează.

”Este o muncă nici grea, nici ușoară. O practic de la vârsta de 14 ani și am învățat să fac de toate. E greu de zis cât durează o lucrare ca asta, pot să apară probleme sau poate merge totul strună. Oricum, o cameră de 10-15 metri pătrați o dau cu glet cam într-o jumătate de zi, cu tot cu tavan, apoi vin a doua zi cu mâna a doua, apoi o șlefuiesc, deci cam 2-3 zile pe cameră la finisaj tot îmi ia”, povestește Ștefan, în timp ce cu gletiera netezește pereții.

În urmă cu doar trei ani, pentru a aplica glet pe pereții unei camere de 10 metri pătrați, accepta de două ori mai puțin decât cere astăzi.

”Prin 2020, luam în jur la vreo 10 milioane o cameră (1.000 de lei), azi iau în jur la vreo 18-19 milioane (1.800-1.900 lei), aproape 100%. Au crescut foarte mult prețurile la aproape orice, și la materiale, și la mâna de lucru. Din punctul meu de vedere, ca meseriaș, este foarte mult, știu că este foarte mult, dar astea sunt prețurile, pentru că necesită și timp, este și muncă, trebuie să fie și treaba OK. Eu, de când mă știu, iau mai puțin ca să am de lucru. Un meseriaș de lux să îi spunem, ia pentru lucrarea asta enorm, în jur la 25, poate să ajungă la 30 de milioane (2.500-3.000 lei)”, a mai spus tânărul.

Chiar și la prețuri duble, Ștefan nu duce lipsă de lucrări, pentru că plecarea în străinătate a profesioniștilor și meseriașilor a produs un deficit uriaș pe piața construcțiilor din România, astfel că au rămas tot mai puțini oameni pricepuți. Iar prețul lor este unul tot mai mare, de aceea, românii care vor să înceapă construcția unei case în 2023, trebuie să pregătească un buget considerabil nu doar pentru materiale, ci și pentru manoperă.

Cât costa construcția unei case în 2020

O analiză a ofertelor online, publicată de mai multe firme de construcții în urmă cu trei ani, arată că prețul pentru manopera percepută pentru a construi o casă în 2020 era între 60 și 100 de euro pe metrul pătrat. Acesta era tariful pentru clădirea unui imobil de la fundație la acoperiș, inclusiv finisajele interioare și exterioare.

La acest cost se adăuga cel al materialelor de construcții, care în 2020 era de aproximativ 120-140 de euro pe metrul pătrat.

Așadar, construirea unei case fără etaj, de 100 de metri pătrați, cu 3-4 camere, 1-2 băi și o bucătărie, costa în urmă cu trei ani în medie între 20.000 de euro și 30.000 de euro. Desigur, acesta este un preț estimativ, care varia în funcție de tipul materialelor de construcție folosite.

Cât costa construcția unei case în 2022

Aceeași casă, de 100 de metri pătrați, cu 2 dormitoare, 2 băi, o bucătărie și o zonă de dining, fără etaj și fără mansardă, în 2022 costa în jur de 300.000 de lei, la cheie, adică în jur de 60.000 de euro. Ceea ce însemna materialele de bază (BCA, fier beton, lemn etc.) aproximativ 25.000 de euro, alți 18.000 de euro erau costurile de finisaj (glet, faianță, gresie, parchet etc.) și restul sumei era reprezentată de manoperă, aproximativ 17.000 de euro.

Așadar, un buget de 300.000 de lei ar fi trebuit să ajungă în 2022 pentru a clădi o casă de 100 de metri pătrați, fără a lua în calcul costul terenului, al documentației și al utilităților.

Cât costă construcția unei case în 2023

În prezent, cei care vor să înceapă construcția unei locuințe vor avea cheltuieli, în medie, de 2-3 ori mai mari decât ar fi avut în 2020. Construcția unei case în 2023 costă, în general, între 600 și 900 de euro pe metrul pătrat. Acești bani includ proiectarea, autorizarea lucrării, achiziția materialelor necesare, mâna de lucru, instalarea circuitelor termice, electrice și de gaze, racordarea la utilități și intabularea locuinței.

Astfel, pentru a construi o casă de aproximativ 100 de metri pătrați utili, fără etaj sau mansardă, de la temelie până la acoperiș, cu toate finisajele interioare și exterioare și documentația necesară, în anul 2023 va costa între 70.000 de euro și 90.000 de euro.

Dacă ne raportăm doar la partea de zidărie și finisaje, atunci bugetul pentru a construi o casă în 2023 ar trebui să fie de aproximativ 60.000-80.000 de euro pentru materiale și manoperă. Desigur, acest cost este unul estimativ, care poate crește sau poate fi redus în funcție de:

  • tipul și calitatea materialelor;
  • executantul lucrării;
  • complexitatea proiectului;
  • locație.

Cei care vor să calculeze în detaliu cât îi va costa, în medie, construcția unei case, fie pot cere o ofertă de preț diferitelor firme de construcții, fie pot apela calculatoare online de estimare a costurilor.

De unde cumperi materialele

Cei care vor să facă economie și să își construiască o casă sau să își renoveze locuința cu un cost cât mai redus, pot analiza online sau direct în reprezentanțe ofertele magazinelor de bricolaj. Atât marile magazine, cât și cele mici practică prețuri diferite pentru produse similare, care variază în funcție de producător, caracteristici tehnice, prețul de achiziție etc.

De exemplu, la începutul lunii aprilie, cel mai ieftin sac de ciment de 20 kg costă 15,5 lei la Brico Depot, în timp ce la Leroy Merlin este aproape 18,5 lei și Dedeman îl vinde cu puțin sub 19 lei.

O cărămidă de BCA cu dimensiunea 60cm x 25 cm x 20 cm se vinde cu aproape 18,5 lei la Leroy Merlin, 19,1 lei la Dedeman și 20 lei la Brico Depot (dimensiunea 60 x 25 x 25 cm).

Dacă polistirenul EPS 70 de 10 cm are un preț pe metrul pătrat similar la toate cele trei magazine (29,9 lei – 30,3 lei), țeava rectangulară de 6 metri lungime cu dimensiunea de 4 cm x 2 cm x 0,15 cm se vinde cu aproape 54,8 lei la Leroy Merlin și Dedeman și 66,5 lei la Brico Depot.

Așadar, dacă acestea ar fi achiziționate de la același magazin, prețul total va fi de aproximativ:

  • 132 lei la Brico Depot;
  • 123 lei la Dedeman;
  • 122 lei la Leroy Merlin.

În schimb, dacă ar fi comandate cele mai ieftine produse de la fiecare dintre cele trei magazine, atunci costul total ar fi de 119 lei, ceea ce înseamnă o economie medie de aproximativ 6 lei pentru fiecare articol achiziționat. Și cum pentru o casă e nevoie de sute și chiar de mii de astfel de produse, o astfel de achiziție bazată pe prețul cel mai bun poate aduce o economie de mii de euro.

Aceste prețuri fluctuează, însă, de la o săptămână la alta, astfel că e indicat ca în momentul în care se face analiza prețului, în cel mai scurt timp posibil să se realizeze și achiziția.


CITEȘTE ȘI:

Ce sume cer meseriașii pentru construcția UNEI CASE cu un singur nivel. „Cam ăsta e prețul, fomiști sunteți voi care luați pielea de pe om

Cât costă renovarea unui apartament de 3 camere. INDICIU: un buget de 24.000 de euro este considerat „destul de mic”

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii