EXCLUSIV VIDEO | Ce trebuie să faci pentru a primi 20.000 de lei de la statul român. Pașii care trebuie urmați pentru programul Casa Verde

Publicat: 30/04/2023, 11:00

Administrația Fondului pentru Mediu lansează un nou program Casa Verde, prin care oferă românilor 20.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice, dar sunt o serie de pași care trebuie urmați pentru a primi acești bani.

Noul program Casa Verde, prin care Administrația Fondului de Mediu (AFM) oferă o subvenție de 20.000 de lei românilor care vor să-și monteze sisteme fotovoltaice, este pregătit pentru a demara în această primăvară. Practic, la fel ca pentru programul Rabla pentru electrocasnice, cei care vor să obțină această finanțare trebuie să se înscrie pe platforma AFM și să aștepte apoi ca cererea lor să fie analiză de reprezentanții statului.

”Ei se vor înscrie cu un buletin și un extras de Carte Funciară. După aprobarea înscrierii de către AFM, se va da posibilitatea de a-și alege un instalator. Acest instalator va avea un termen de câteva zile să analizeze documentele depuse de solicitant, să facă verificarea documentației și eligibilității. După care va urma procesul de 12 luni de implementare a proiectului”, a explicat, pentru Gândul, Adrian Ienciu, managerul unei companii din domeniul instalațiilor de sisteme fotovoltaice din România.

Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei interesați să obțină această finanțare sunt următorii:

  1. adresa din buletin a persoanei care aplică trebuie să fie aceeași cu cea a imobilului unde se va monta sistemul fotovoltaic;
  2. să obțină de la primărie un extras de Carte Funciară, prin care să demonstreze situația juridică a imobilului unde vor fi montate panourile;
  3. să aibă o adresă de email activă, pentru a putea primi o serie de răspunsuri din partea AFM și a transmite online documente suplimentare, dacă va fi cazul;
  4. să obțină de la ANAF un Certificat Fiscal, prin care să demonstreze că nu are datorii la bugetul de stat;
  5. când se deschide sesiunea de înscriere, să depună online cerere de finanțare și să încarce pe platforma AFM documente solicitate;
  6. după ce solicitarea a fost aprobată de AFM, beneficiarul trebuie să aleagă un furnizor din lista celor aprobați de AFM, cu care să încheie un contract de instalare a sistemului fotovoltaic;
  7. furnizorul va avea apoi la dispoziție 12 luni de la data semnării contractului pentru a instala sistemul fotovoltaic.

Așadar, este obligatoriu ca persoana care solicită finanțarea de la stat să fie proprietar sau coproprietar al locuinței unde va fi montat sistemul fotovoltaic, să aibă domiciliul din buletin la această adresă și să nu înregistreze datorii la stat. Totuși, mai sunt câteva aspecte de care ar trebui să țină seamă cei interesați, spune Adrian Ienciu.

”Principiul va fi «primul venit, primul servit», în limita bugetului alocat. Asta înseamnă că va fi un concurs de sprint, cine se descurcă mai bine cu tehnica. Recomandarea mea ar fi către beneficiari să urmărească știrile, să urmărească exact când va demara acest program, să se pregătească bine cu documentele, adică extrasul de Carte Funciară, cartea de identitate și Certificatul de atestare fiscală de la ANAF.

Mai este un aspect, serverele de Yahoo resping toate email-urile primite de la instituțiile publice. Conform statisticii, undeva la 55% din solicitanți au adrese de Yahoo, ceea ce înseamnă că e un risc foarte mare ca oamenii să nu se poată loga și să nu poată valida aplicația”, a explicat Ienciu.

Totodată, fiindcă se preconizează că vor fi foarte multe cereri care vor veni concomitent, acesta îi mai sfătuiește pe români să ia de acum legătura cu firma cu care ar dori să facă instalarea, pentru a se înscrie pe o listă virtuală de așteptare. Fiindcă, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, mulți dintre operatorii economici au fost nevoiți să refuze o parte dintre beneficiari fiindcă nu aveau suficiente echipe cu care să instaleze sisteme fotovoltaice. Astfel, deși oamenii au obținut finanțarea de la stat, nu au găsit cu cine să instaleze panourile.

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice

Cu toate că nu a fost anunțată oficial o dată de începere, reprezentanți ai Fondului de Mediu au transmis firmelor care implementează sisteme fotovoltaice că, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii mai vor demara înscrierile.

”Voi cita un reprezentant AFM, care a spus că speră ca după 15 mai să fie totul pregătit. Așadar, sfatul meu este ca, până atunci, cei interesați să aibă pregătite toate actele. Dar, și mai important, să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Pentru că, vă spun din experiența anilor anteriori, poate dura până la un an și jumătate din momentul depunerii cererii de finanțare până când beneficiarul va avea pe casă montat sistemul de fotovoltaice”, spune Adrian Ienciu.

Bugetul alocat de AFM pentru acest program este de 2 miliarde de lei, adică aproximativ 400 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că cel mult 100.000 de români vor putea beneficia de această subvenție. În speranța că platforma nu se va bloca din cauza numărului mare de cereri de finanțare, autoritățile au decis ca anul acesta ”Casa Verde Fotovoltaice” să se desfășoare pe regiuni, fiind alocate câte două zile de înscriere pentru fiecare regiune în parte. În plus, bugetul alocat fiecărei regiuni se va calcula în funcție de numărul de case intabulate.

Care este cel mai bun sistem fotovoltaic

Pentru a alege cel mai bun sistem fotovoltaic pentru o locuință, este necesar în primul rând să analizați consumul mediu lunar de electricitate din ultimul an. Apoi, e importantă orientarea acoperișului, dacă e sau nu spre sud, dacă e înclinat sau nu la 35 de grade și, de asemenea, cât de puternice sunt radiațiile solare în zona unde se află imobilul.

” Pe media națională este recomandat un sistem de 3 kW, adică orientare sudică și o înclinație relativ apropiată de 35 de grade, și atunci un sistem de 3 kW este suficient. Dacă orientarea nu e perfect sudică sau înclinația e mai mică, atunci mergem către un sistem de 4 kW, poate 5 kW.

Noi folosim un soft specializat care are o bază de date a radiațiilor solare pe ultimii 30-40 de ani, facem simularea și ne spune exact care va fi producția estimativă lunară și anuală. Și atunci putem dimensiona corect și în funcție de acoperiș, și de poziția geografică”, explică Adrian Ienciu procesul prin care este stabilit care e cel mai bun sistem fotovoltaic pentru fiecare locuință în parte.

Cea mai ieftină variantă de panouri fotovoltaice care poate fi achiziționată cu subvenție prin programul Casa Verde este sistemul de 3 kW. Acesta ar trebui să acopere necesarul de electricitate pentru o gospodărie în care nu se consumă mai mult de 250-300 kW într-o lună.

Costul total al acestuia, care include și subvenția statului, este de minimum 22.000 de lei, ceea ce înseamnă o contribuție proprie a beneficiarului de cel puțin 2.000 de lei. Desigur, în funcție de firma care face implementarea sistemului, acest cost poate să crească.

”Un sistem de 3 kW nu poate costa mai puțin de 22.000 lei, indiferent de prețul care e azi pe piață. Prin AFM, acesta este prețul la 3 kW.

Pentru un sistem de 5 kW, contribuția proprie crește undeva între 8.000 și 10.000 de lei cu TVA inclus, în funcție de echipamentele alese. Dar, un aspect extrem, extrem de important pe care mulți viitori consumatori nu îl iau în seamă este garanția.

Un sistem fotovoltaic are o durată medie de funcționare de 25 de ani, pot funcționa și 30 de ani, dar cine oferă mentenanță, garanție? Și atunci, recomandarea este să fie ales un instalator autorizat, care are experiență și oferă garanția direct de la producător. Astfel că și în cazul în care firma instalatoare peste 2-3 ani nu mai este, ai garanția direct de la producător”, atrage atenția reprezentatul firmei de instalare sisteme fotovoltaice.

Ce obligații au beneficiarii Casa Verde Fotovoltaice

Aceste sisteme fotovoltaice vin fără acumulatori, ceea ce înseamnă că toată energia captată de la soare este folosită pentru a asigura curentul electric al casei, iar surplusul e vărsat în rețeaua publică.

Timp de 6 ani, toți cei care și-au montat sisteme fotovoltaice prin programul Casa Verde nu au voie să aducă nicio modificare proiectului. Mai exact, nu vor putea renunța la panouri, nu le vor putea muta și în cazul în care vând locuința, vor fi obligați să cesioneze echipamentele noului proprietar.

Totodată, nu este clar dacă după montarea sistemului beneficiarii vor avea dreptul să instaleze separat acumulatori pe care să îi conecteze la panourile fotovoltaice sau această investiție va fi considerată modificare adusă sistemului. Aceste clarificări ar urma să fie aduse de AFM în momentul în care lansează programul.

Un alt aspect important este că reprezentanții AFM au dreptul oricând, în decursul celor 6 ani, să verifice dacă sistemul a fost montat și funcționează conform contractului. În cazul în care constată că au fost încălcate obligațiile, cel mai probabil beneficiarul va fi obligat să restituie statului integral subvenția.

”Deviza în cadrul programelor guvernamentale este răbdarea. Cu multă răbdare, aceasta e descrierea cea mai bună pentru astfel de programe”, este concluzia și totodată îndemnul lui Adrian Ienciu pentru românii care vor cere finanțare prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2023.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum își propune statul să ajute la montarea a 150.000 de panouri fotovoltaice. Ministrul Mediului: ”Să mergem pe un sistem informatic performant”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii