EXCLUSIV VIDEO | Planșeul de la Piața Unirii riscă să se prăbușească. Paul Racoviță: „Imaginile din interior sunt departe de a fi liniștitoare. Pe o zonă mare, capacitatea de rezistență e depășită”

Publicat: 14 02. 2023, 11:00
Actualizat: 15 02. 2023, 10:34

This browser does not support the video element.

Planșeul de la Piața Unirii din centrul Capitalei ar putea fi demolat complet și refăcut, dacă responsabilii care au preluat administrarea acestui obiectiv aleg această soluție dintre cele două avansate de experți, a spus Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții, în interviul acordat la GÂNDUL EXCLUSIV.

Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) a detaliat cel mai recent document privind starea planșeului din zona Unirii, una dintre cele mai circulate din București.

Ultima expertiză dispusă de Inspectorat și realizată în anul 2022 spune că structura de rezistență ce susține planșeul prezintă degradări, unele mai severe, apreciind că este o zonă unde o mare parte din capacitatea de rezistență este depășită”, a explicat Paul Racoviță.

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) este autoritatea care organizează și exercită controlul statului pentru aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în costrucții și lucrări publice, respectiv instituția care constată abaterile de la prevederile legale, aplică sancțiunile contravenționale stabilite de lege și dispune măsuri pentru respectarea legislației.

„Una dintre soluții este consolidarea”

Șeful ISC a precizat că cei care au făcut expertiza în cazul planșeului din zona Unirii au propus două soluții.

”Una dintre soluții este consolidarea, iar cea de-a doua, demolarea completă a structurii de rezistență care susține planșeul Unirii și refacere. Deci vorbim de un document absolut recent”, a detaliat inspectorul general al ISC.

Expertiza tehnică prezentată de Paul Racoviță, una foarte complexă, întinsă pe zeci de pagini, a fost realizată în cadrul proiectului Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a „Planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”, al cărui beneficiar este Primăria Sectorului 4 a Municipiului București.

Imaginile luate din interior sunt departe de a fi liniștitoare”, a subliniat șeful ISC.

Întrebat care ar fi amploarea lucrărilor de consolidare sau de distrugere și refacere a planșeului de la Unirii, cât estimează că ar putea dura și cât ar ajunge să coste, Paul Racoviță a ezitat să dea un răspuns, argumentând că este vorba de o lucrare complexă și deocamdată nu se știe ce variantă va alege beneficiarul, respectiv Primăria Sectorului 4.

Acest pasaj a fost preluat în administrare de Primăria Sectorului 4, tocmai văzând că nu se întâmplă nimic acolo. Soluția tehnică nu știm care va fi aleasă de proiectant. Sperăm ca undeva la jumătatea anului să avem, Primăria Sectorului 4 să aibă, proiectul tehnic. Din ce am discutat cu reprezentanții și cu domnul primar Daniel Băluță, la cum știu eu că ține și vrea să miște lucrurile, cred că până la sfârșitul anului chiar se va intra cu execuția, pentru că este chiar nevoie de așa ceva”, a subliniat inspectorul general al ISC.

În această fază, nu este stabilit dacă lucrările vor fi demarate din interior, dacă vor fi făcute pe tronsoane, dacă se alege demolarea, „dacă proiectanții vor spune că nu se mai poate cârpi”, a adăugat Paul Racoviță.

„Cu certitudine nu se va închide toată circulația din piață, pentru că și acest pasaj nu e o lucrare continuă, dintr-un capăt în altul, este pe zone, pe tronsoane”, a spus șeful ISC, precizând că circulația metroului nu va fi afectată, acesta ocolind toată zona vizată.

„Dar ea (lucrarea – n.r.) trebuie făcută, chiar trebuie intervenit pe această zonă centrală care are o încărcare și practic o dinamică, nu se pune o greutate și stă acolo, circulă mașini grele pe acolo. Dar tot atragem atenția, prin acte de control, cred că de vreo trei ani de zile cel puțin, asupra stării tehnice a acestui pasaj”, a conchis inspectorul general al ISC, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Planșeul Unirii este construit în anii ‘30 și acoperă albia râului Dâmbovița, între intersecția dintre strada Căldărari și strada Halelor și bulevardul Dimitrie Cantemir. Este vorba de o construcție masivă din beton, de aproximativ 17 centimetri, susținută de niște grinzi, întinsă pe toată porțiunea cu fântânile de pe bulevardul Unirii și spațiul verde din parc. Sub planșeu se află un spațiu gol pe sub care trece râul Dâmbovița. Expertiza a fost realizată de specialiștii de la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. (Mai multe detalii, aici.)

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cât de pregătită este România pentru un cutremur major? Paul Racoviță, inspector general ISC: „Dă, Doamne, să nu se întâmple”

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”