VIDEO. Expertiza tehnică a planșeului de beton din Piața Unirii: „Structura de rezistență prezintă o serie de degradări, unele severe”. Experții recomandă urgentarea lucrărilor de reabilitare și consolidare

Publicat: 19/01/2023, 16:19
Actualizat: 19/01/2023, 16:31

Elementele constructive ale planșeului de beton din Piața Unirii sunt „în stare avansată de degradare”, iar lucrările de reabilitare și consolidare ar trebui să înceapă „cât mai curând posibil”, sunt concluziilor expertizei tehnice din 2022, transmisă de Primăria Sectorului 4. Circulația din zona Pieței Unirii este restricționată începând de joi, 19 ianuarie, pentru toate categoriile de vehicule doar în cele două zone în care au fost evidențiate tasări ale sistemului rutier.

Primăria Sectorului 4 anunță că „două tasări ale sistemului rutier pun în pericol traficul de suprafață”.

Despre problemele din zonă, GÂNDUL a scris încă din 2021. „ Pericol imens: Planșeul de beton din Piața Unirii se poate prăbuși, fiind într-o stare avansată de degradare, cu risc seismic MAJOR!”, era titlul articolului care prezenta în exclusivitate gravitatea situației.

În acest moment, traficul rutier în zona Pieței Unirii este restricționat pentru toate categoriile de vehicule pe banda 1, dinspre Bulevardul Corneliu Coposu către Bd. I.C. Brătianu, pe o distanță de 20-25 de metri, precum și pe banda 3, sensul de mers dinspre Strada Halelor-Splaiul Independenței către Mitropolie.

În ceea ce privește măsura restricționării circulației rutiere a vehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, cu excepția mijloacelor de transport în comun și a celor de intervenție în situații de urgență, aceasta urmează să fie discutată și analizată în Comisia Tehnică de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București.

„Astăzi, 19 ianuarie a.c., Sectorul 4 al Municipiului București a obținut, în cadrul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, acordul de principiu pentru restricționarea accesului vehiculelor cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, în zona Pieței Unirii.
Astfel, după aprobarea Planului de Sistematizare și după montarea indicatoarelor (în maximum 60 de zile), accesul vehiculelor cu o greutate ce depășește 3,5 tone va fi interzis, în Piața Unirii.
Pentru corecta informare a opiniei publice în legătură cu motivele care au stat la baza solicitării Sectorului 4 al Municipiului București în vederea restricționării accesului vehiculelor cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în Piața Unirii, vă punem la dispoziție, în integralitate, expertizele tehnice, atât ale Pasajului Unirii, cât și ale Planșeului Unirii.
Totodată, asigurăm participanții la trafic că echipa de specialiști a Sectorului 4 al Municipiului București va depune în mod responsabil, în permanență, toate eforturile pentru a crește gradul de siguranță în exploatarea acestor lucrări de infrastructură”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Sectorului 4.

Expertiza tehnică: Unele dintre degradări sunt severe

Experții Universității Tehnice de Construcții București avertizează, în Raportul de expertiză privind regenerarea spațiilor publice din zona pasajului Unirii, că elementele constructive ale planșeului sunt stare avansată de degradare și recomandă ca lucrările de reabilitare şi consolidare să înceapă „cât mai curând posibil”.

„Conform art. 21 din „Instructiunile tehnice pentru stabilirea stării tehnice a unui pod” indicativ AND 522-2002 Ia un indice al starii tehnice IsT = 40, podul se încadrează în CLASA IV — stare nesatisfăcătoare. Elementele constructive sunt stare avansată de degradare.

Sunt necesare lucrări de reabilitare sau înlocuire a unor elemente. Pe baza breviarului de calcul anexat acestei expertize tehnice a rezultat nivelul solicitărilor de pe sectiunile transversale ale elementelor structurale şi respectiv capacitătile de rezistentă ale acestora, evaluate fără şi cu considerarea degradărilor observate cu prilejul vizitei în amplasament.

Structura de rezistență ce susține planşeul Unirii prezintă o serie de degradări, cu grade diferite de severitate, la elementele structurale ale cadrelor transversale, la grinzi şi la placa de planşeu. Unele dintre degradări sunt severe şi apreciem că există zone unde o mare parte din capacitatea de rezistentă a structurii este depăşită de nivelul de efoturi unitare produse de actiunile la care este expusă în prezent structura. Din acest motiv recomandăm ca lucrările de reabilitare şi consolidare, aplicând oricare din solutiuile prezentate în cuprinsul expertizei, să înceapă cât mai curând posibil pentru a evita avansarea rapidă a degradărilor existente şi un colaps nedorit aI structurii sau a unor părți din aceasta” – se arată în expertiza tehnică.

expertiza_2022_planseu_unirii (2) by Gandul.info on Scribd

Planșeul de beton de la „Unirii” nu mai este sigur

„Măsura a fost implementată prin semnalizare cu balize în regim de urgență după ce, în urma vizitelor în teren efectuate de specialiști, în zonele mai sus menționate, au fost evidențiate tasări ale sistemului rutier aflat deasupra planșeului Unirii și a pasajului rutier Unirii”, mai transmite Primăria Sectorului 4.

Ca o primă măsură luată, s-a decis semnalizarea pericolului, iar în perioada imediat următoare, „ambele zone în care au fost identificate tasările vor fi verificate de experți, care au misiunea de a afla care sunt cauzele ce au generat această situație, precum și de a găsi cele mai potrivite soluții pentru remedierea deficiențelor în cel mai scurt timp posibil”.

Totodată, S4 anunță că studiul de fezabilitate pentru consolidarea/refacerea planșeului Unirii, respectiv a tavanului pasajului rutier Unirii a fost finalizat: „În maximum 30 de zile, aceste lucrări vor fi incluse în cadrul unei proceduri de licitație publică, astfel încât momentul efectiv al începerii execuției să fie în a doua jumătate a anului 2024, așa cum a fost prognozat inițial”.

Recomandările Brigăzii Rutiere a Poliției Capitalei

„În vederea refacerii sistemului rutier pe segmentele deteriorate din zona Piața Unirii, începând cu această oră, se va restricționa traficul rutier pe banda III, la intersecția dintre Str. Halelor și Splaiul Independenței, pe sensul de mers către Bd. Unirii, precum și pe banda I a Bd I.C. Brătianu, după intersecția cu Bd. Corneliu Coposu, pe sensul de mers către Piața Universității”, transmite și Brigada Rutieră a Poliției Capitalei.

În context, polițiștii de la Brigada Rutieră „solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele poliţiştilor rutieri”.

GÂNDUL, în 2021: „Planșeul de beton din Piața Unirii se poate prăbuși”

Iată ce scria GÂNDUL, cu aproape doi ani în urmă, despre situația din zonă:

„Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic grad I”.

Așadar, situația este gravă nu de azi, de ieri, ci de mai mulți ani.

„Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou dintre Unirii 1 și Unirii 2”, mai nota GÂNDUL. În plus, dacă pe dedesubt trece metroul, pe deasupra planșeului se desfășoară cel mai infernal trafic rutier din România, cel din zona Piața Unirii.

Planșeul de beton din Piața Unirii a fost construit în jurul anului 1940.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
UE schimbă regulile cu privire la mâncare. Noua prevedere, obligatorie în toate țările
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?