Experții INSEMEX fac verificări în cazul incediului de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța. Cât va dura cercetarea la fața locului

Publicat: 03 10. 2021, 14:36
Actualizat: 03 10. 2021, 17:09

Specialiștii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au ajuns la Constanța și fac verificări pentru a determina care au fost cauzele incendiului de vineri dimineața de la secția ATI a Spitalului de boli infecțioase din municipiu, în urma căruia șapte pacienți și-au pierdut viața.

Echipa de la INSEMEX face verificări la locul producerii incendiului după ce a ajuns sîmbătă seara în municipiul de la malul Mării Negre. Cercetarea la fața locului va dura cel puțin două zile, potrivit informațiilor obținute de Gândul

Cei opt specialiști din cadrul echipei de la Petroșani vor aduna toate probele de la salonul unde a avut loc incendiul, se periază toată zona supusă flăcărilor.

Specialiștii de la INSEMEX sunt cei care au efectuat expertize tehnice în multe din tragediile recente din spitale, precum incendiul de la Piatra Neamț, din nomebrie 2020, sau cel de la Maternitatea Giulești, din august 2010, conform informațiilor din rapoartele publicate pe site-ul INSEMEX.

Conform informațiilor Gândul, două dintre cele șapte persoane care și-au pierdut viața în incendiul de vineri dimineața au avut arsuri mari, altele au murit prin intoxicație cu fum. Procurorul de caz din dosarul incendiului de la Constanța, Sadîc Zafer, a declarat vineri că deja au fost audiaţi câţiva dintre pacienţii care au asistat la tragedie, iar cercetarea este în plină desfăşurare.  Toate cele şapte victime care și-au pierdut viața au fost identificate.

Ce nereguli au găsit inspectorii IGSU

Din primele informații după incendiu, circuitul electric ar fi fost astfel suprasolicitat și una dintre prize ar fi cedat. Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța fusese inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după controalele demarate după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

Conform raportului, în Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau instalațiile de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice aveau probleme. „Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau supreasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominal a circuitelor”, se arăta în raport. În plus, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, se arată îm raportul IGSU.

În ciuda deficiențelor depistate, obiectivele de investiții ale spitalului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru instalarea unui sistem de detecție incendiu „au fost tăiate de pe lista de investiții pe anul 2021 de către Primăria Constanța deoarece urmează a fi dealizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în Planul strategic 2020 – 2025  al Spitalului clinic de boli infecțioase.

Conform documentului citat, acest proiect este una dintre prioritățile pe termen mediu (2 ani) – 2021 – 2022: Modernizarea spitalului prin proiectul de eficientizare energetică demarat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Constanța, aflat în stadiul DALI – respectiv în faza incipientă a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, prin care se va renova tot spitalul

Primarul Constaței Vergil Chițac a explicat, într-un mesaj video, de ce nu a aprobat cererea de finanțare a Spitalului de boli infecțioase pentru un sistem de detecție a incediilor.

Întrebat, vineri, dacă Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța are aviz de securitate la incendiu din partea ISU, col. Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Constanța a răspuns: „Spitalul de Boli Infecțioase funcționează conform normelor, la data dării în exploatare. Deci, nu necesita (aviz PSI – n.r.). Nu m-am uitat pe document acum (dacă spitalul avea instalație de detecție a fumului). Au fost și aici identificate anumite nereguli (n.r. -la contoalele din februarie). Au fost și aspecte tehnice și aspecte organizatorice. Vom reveni cu un comunicat în care vom transmite toate detaliile acestea”.

În fiecare dintre ultimele 3 valuri ale pandemiei secțiile ATI s-au confruntat cu incendii sau defecțiuni care au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo. În valul 2 un incendiu a luat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț, în valul 3 a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală (17 morți), iar un TIR ATI de la Spitalul Victor Babeș din București s-a defectat (3 morți).