Raport: La Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau sistemele de detecție a incendiilor, iar instalațiile electrice se exploatau cu improvizații. Decizia responsabililor

Raport: La Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau sistemele de detecție a incendiilor, iar instalațiile electrice se exploatau cu improvizații. Decizia responsabililor
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța / Sursa: https://infectioaseconstanta.ro
Publicat: 01/10/2021, 13:10
Actualizat: 01/10/2021, 13:11

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde, vineri, nouă pacienți și-au pierdut viața în urma unui incendiu puternic, a fost inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după controalele demarate după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

În incendiul devastator care a avut loc vineri dimineață la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în secția ATI, nouă pacienți care veniseră să se vindece și-au pierdut viața, iar, din primele informații, circuitul electric ar fi fost astfel suprasolicitat și una dintre prize ar fi cedat.

Starea instațațiilor electrice a fost una dintre neregulile descoperite de responsabilii din cadrul Inspectorarului Geeneral pentru Situații de Urgență (IGSU) la Spitalul de boli infecțioase Constanța, în cadrul controalelor după incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.

Neregulile descoperite de IGSU

Conform raportului, în Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau instalațiile de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice aveau probleme. „Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau supreasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominal a circuitelor”, se arăta în raport. În plus, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, se arată îm raportul IGSU.

În ciuda deficiențelor depistate, obiectivele de investiții ale spitalului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru instalarea unui sistem de detecție incendiu „au fost tăiate de pe lista de investiții pe anul 2021 de către Primăria Constanța deoarece urmează a fi dealizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în Planul strategic 2020 – 2025  al Spitalului clinic de boli infecțioase.

Conform documentului citat, publicat pe site-ul spitalului, acest proiect este una dintre prioritățile pe termen mediu (2 ani) – 2021 – 2022: Modernizarea spitalului prin proiectul de eficientizare energetică demarat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Constanța, aflat în stadiul DALI – respectiv în faza incipientă a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, prin care se va renova tot spitalul.

Întrebat, vineri, dacă Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța are aviz de securitate la incendiu din partea ISU, col. Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Constanța a răspuns: „Spitalul de Boli Infecțioase funcționează conform normelor, la data dării în exploatare. Deci, nu necesita (aviz PSI – n.r.). Nu m-am uitat pe document acum (dacă spitalul avea instalație de detecție a fumului). Au fost și aici identificate anumite nereguli (n.r. -la contoalele din februarie). Au fost și aspecte tehnice și aspecte organizatorice. Vom reveni cu un comunicat în care vom transmite toate detaliile acestea”.

La nivelul întregii țări, inspectorii IGSU anunțau în decembrie că din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial. IGSU preciza că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa. La acea dată, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.

DOCUMENTAT INTEGRAL POATE FI CONSULTAT MAI JOS:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei