Florin Cîțu: „Pensiile speciale vor dispărea odată cu reforma bazată pe contributivitate”. Ce spune premierul despre pensiile militare

Publicat: 19 02. 2021, 01:23
Actualizat: 19 02. 2021, 01:24
Premierul României, Florin Cîțu / Sursa FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.

Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament. Este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care o au şi multe ţări dezvoltate – problema demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu. Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi 24.

Întrebat de mai multe ori când vor dispărea pensiile speciale, Florin Cîţu a dat același răspuns de fiecare dată: „Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

Întrebat și despre pensiile militarilor, premierul a spus că „acolo este altă discuție”, pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate.

„Să știți că și ei plătesc contribuții, doar că este o lege separată și vom discuta în parte. Ele sunt separate de acest sistem”, a subliniat premierul.

În ceea ce privește chestiunea pensiilor speciale care sunt în plată, premiul a reamintit că este o dezbatere dacă este constituțional să ataci pensiile care sunt deja în plată.

Nu sunt un specialist, dar vom vedea ce vor spune specialiștii, înțeleg că sunt mai multe debateri în acest sens. Dar știm foarte bine că pensiile magistraților au fost atacate de trei ori la CCR și au câștigat, așa că… Ideea este că dacă ai un sistem care trece pe contributivitate tot sistemul este altceva”, a adăugat Florin Cîțu”, a mai spus Cîțu.

Întrebat dacă este corect ca astăzi să plătim în fiecare lună o pensie de 78.600 de lei unui domn care a fost magistrat și militar, Florin Cîțu a răspuns: „E corect, nu e corect, au fost lucruri pe care le-au făcut politicienii 30 de ani de zile, multe dintre ele le vom corecta chiar și anul acesta”.

Raluca Turcan: Noul soft care va fi folosit în procesul de evaluare a dosarelor de pensii a fost testat

Noul soft care va fi folosit în procesul de evaluare a dosarelor de pensii din sistemul public a fost testat joi, la Casa Județeană de Pensii Tulcea, scrie ministrul Muncii Raluca Turcan pe Facebook.

„De săptămâna viitoare, vom prezenta acest soft tuturor caselor teritoriale de pensii, care vor evalua astfel: 250.000 de dosare ale agricultorilor, care sunt în format letric (dosar cu șină); 1.300.000 de dosare într-un format mai ușor de accesat; 3.400.000 de dosare într-un format intermediar care va fi modernizat”, a precizat ministrul.

Marcel Ciolacu: Mi se pare corect ca primii care renunță la pensiile speciale să fie parlamentarii PSD

Parlamentarii au avut, miercuri, pe masă trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale – două de la partidele de guvernare şi unul de la PSD. Membrii Comisiei pentru Statut au hotărât, miercuri, să elaboreze raportul pentru proiectul PSD. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut câteva precizări miercuri, în direct la Antena 3, după alegerea poiectului de către Comisia pentru Statut.

Întrucât au existat trei proiecte concurente care au acelaşi obiectiv – desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor – membrii Comisiei au hotărât să elaboreze raportul pentru proiectul PSD. Acest raport – şi nu proiectul de lege depus de iniţiatori – a fost cel supus votului  și aprobat în plen.

Ludovic Orban îl contrazice pe Kelemen Hunor (UDMR): Impozitarea pensiilor speciale nu este o soluție

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat – miercuri – că nu este de acord cu ideea impozitării pensiilor speciale. Declarația acestuia vine în contextul în care, anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a propus impozitarea pensiilor mari mari decât salariul președintelui, informează Digi24.