Ludovic Orban îl contrazice pe Kelemen Hunor: Impozitarea pensiilor speciale nu este o soluție

Ludovic Orban îl contrazice pe Kelemen Hunor: Impozitarea pensiilor speciale nu este o soluție
Ludovic Orban îl contrazice pe Kelemen Hunor: Impozitarea pensiilor speciale nu este o soluție. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/02/2021, 19:26

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat miercuri că nu este de acord cu ideea impozitării pensiilor speciale.

Declarația acestuia vine în contextul în care, anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a propus impozitarea pensiilor mari mari decât salariul președintelui, informează Digi24.

„Nu este o soluție. Nu poți să impozitezi doar veniturile din pensii. Există principii constituționale privind justa distribuție a sarcinei fiscale. Când impozitezi, impozitezi veniturile în sine, nu veniturile dintr-o anumită natură. Nu poți să impozitezi diferențiat doar pensiile și celelalte venituri din salarii sau dividente să nu le impozitezi”, a declarat Orban.

Kelemen Hunor: Orice pensie mai mare decât salariul președintelui ar trebui impozitată

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți că orice pensie care depășește indemnizația președintelui țării ar trebui să fie impozitată cu 99% din valoarea care depășește indemnizația șefului statului.

Kelemen propune această variantă deoarece, spune el, aceasta ar fi constituțională.

„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui României. Tot ce este un venit din pensii peste această sumă se impozitează cu 99%. Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă. Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just. Mie nu îmi plac abordările populiste de dragul de a fi mai frumos decât colegul din politică”, a declarat Kelemen Hunor marți seară, la B1TV.

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost aprobat de Parlament

Deputații și senatorii au votat, miercuri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind inițiat de PSD.

Proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit  raport de admitere cu amendamente de la Comisia de Statut.  Decizia a fost luată cu 367 de voturi „pentru” şi 30 de abţineri. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri legea PSD de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul a trecut cu 357 de voturi favorabile, nicio abținere și niciun vot împotrivă. Parlamentarii UDMR nu au votat.