Florin Cîțu reclamă că inflația va crește la cel mai înalt nivel din ultimii aproape 18 ani. „Soluții sunt, fără să distrugi economia”

Publicat: 20 02. 2022, 18:54
Președintele Senatului, Florin Cîțu / Sursa: Facebook

Fostul premier și ministru de Finanțe Florin Cîțu, actual președinte al PNL și al Senatului, atrage atenția, duminică, printr-o postare pe Facebook, asupra nivelului-record pe care BNR estimează că îl va atinge inflație, cel mai mare în aproape 18 ani.

„Până în septembrie 2017 dobânda de politică monetară a fost real pozitivă (mai mare decât rata inflației). Inflația a scăzut în fiecare an în această perioadă. După septembrie 2017 dobânda de politică monetară a devenit real negativă”, a scris Florin Cîțu.

Liderul liberal precizează că în aprilie BNR estimează o rată inflației de 11,2% cu o dobânda de politică monetară de doar 2,5%. „Cât trebuie să crească dobânda de politică monetară (presupunem că deficitul bugetar rămâne constant sau scade) pentru ca rata inflației să scadă până la de 2,5% cât este normal pentru o economie sănătoasă?”, se întreabă, retoric, fostul premier, care precizează că 11,2% este cea mai mare rată a inflației din august 2004 și până astăzi.

„Consumul nu scade, chiar dacă prețurile cresc. Sunt mai multe explicații. Nu este așa straightforward (cauzalitate directă – eng.). Dar soluții sunt, fără să distrugi economia”, a scris liderul liberal ulterior, ca răspuns la un comentariu.

BNR a crescut dobânda-cheie, respectiv începând din 10 februarie, la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, și păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În acea zi, 10 februarie, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 3,53%, în creștere de la 3,29%, în ziua precedentă.

Care e evoluția prognozată a inflației

Inflația a urcat în ianuarie 2022, continuând trendul ascendent constant, începând din luna martie a anului trecut, potrivit datelor publicate luni, 14 februarie, de Institutul Național de Statistrică. Dacă în ianuarie 2021, rata anuală a inflației era de 3%, în ianuarie 2022, aceasta a crescut de aproape trei ori și a ajuns la 8,4%.

Banca Națională a României (BNR) a prognozat o inflație de 11,2% la finalul trimestrului al doilea din acest an, potrivit Raportului asupra inflației, publicat vineri, 11 februarie.

Specialiștii BNR estimează că, din aprilie, odată cu expirarea schemei de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze, inflația ar urma să crească sensibil, deoarece, cel mai probabil, prețurile energiei vor crește.

Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, arată raportul BNR.