Conducerea BNR discută majorarea dobânzii-cheie

Conducerea BNR discută majorarea dobânzii-cheie
Publicat: 09/02/2022, 10:18
Actualizat: 09/02/2022, 10:22

Consiliului de Administraţie al BNR se reunește, miercuri, în ședința de politică monetară, în care este așteptată o decizie privind dobânda-cheie, a cărei majorare duce la la majorarea dobânzilor băncilor comerciale.

Şedinţa Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară este programată miercuri, la o lună de la prima reuniune din acest an, în care s-a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022.

Discuţia de miercuri va fi dacă dobânda va fi majorată cu 0,25% sau cu 0,5%, în contextul creșterii inflației, spre 8% anul trecut, potrivit Mediafax. Potrivit BNR, rata anuală a inflației a urcat la 7,94% în octombrie 2021, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80%.

Față de alte bănci centrale din Europa Centrală şi de Est, care au majorat dobânzile mult mai abrupt, BNR a abordat o creștere mai redusă.

În ultimele trei şedinţe ale CA al BNR  -5 octombrie 2021, 9 noiembrie 2021 şi 10 ianuarie 202), dobânda a fost majorată cu 0,25%. La ultima şedinţă, cinci dintre cei nouă membri ai CA al BCR au votat pentru 0,25%, iar 4 dintre ei pentru 0,5%.

În „condiții de mari incertitudini”

Documentul transmis la finalul ședinței anterioare arată că pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acel moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 %pe an, de la 1,75 %pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

Totodată, Consiliul de administrație al BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale, implicând majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,00 %pe an, de la 2,50 %pe an și menținerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,00 %pe an.

„Aceste decizii se circumscriu procesului de normalizare treptată a conduitei politicii monetare pe care-l parcurge BNR, în condiții de mari incertitudini. În același timp, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, a transmis BNR.

Deciziile CA al BNR vizează readucerea și menținerea ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 %±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, și în condiții de protejare a stabilității financiare.

„BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, a informat banca centrală, în ianuarie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult