FOTO / VIDEO | Cum arată gardul care a „separat” bucureștenii în două tabere. De la „este sigur pentru copilul meu” până la „arată ca la cimitir” / Ce spune primarul

Publicat: 12 04. 2022, 13:56
Actualizat: 12 04. 2022, 14:35

În ultimele zile, amenajarea Lacului Morii din București a creat o adevărată polemică pe rețelele de socializare, subiectul fiind gardul care se montează pe marginea digului. Pentru cei mai mulți dintre bucureștenii care obișnuiesc să se plimbe pe marginea lacului, gardul reprezintă un element de siguranță. Sunt însă și locuitori ai Capitalei care spun că acel gard „arată ca la cimitir”.

Gardul care se montează în prezent pe digul Lacului Morii din București a creat o adevărată dispută pe Facebook, mai ales pe pagina primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, unde sunt sute de comentarii pe marginea acestui subiect.

Potrivit primarului, gardul reprezintă un element de siguranță pentru cei care se vor plimba pe marginea lacului, când se vor finaliza lucrările de modernizare.

„Nu exista opțiunea să nu avem acest gard. Acest lac este unul tehnic, cu mal abrupt și cu adâncime foarte mare. După ce va fi amenajat, digul va atrage foarte multă populație, tocmai pentru că aici este cel mai frumos apus din București, și ar putea exista accidente. Acolo vor exista părinți cu copii mici, bunici cu copii mici, se va alerga, va fi frenezie, practic. Asta a fost o condiție impusă și de Apele Române, ca să amenajăm digul. Lacul nu este proiectat pentru agrement, iar acest gard a fost o condiție pentru amenajarea digului”, a declarat Ciprian Ciucu pentru Gândul.

Edilul Sectorului 6 mai spune că acest gard acoperă betonul de la baza lacului care nu arată foarte bine.

„Am venit cu un design care să nu obstrucționeze nici vederea lacului, și care să nu fie foarte înalt, dar suficient cât să ofere o minimă protecție. Mai mult, lacul nu arată foarte bine la bază, acolo unde noi nu putem interveni, iar gardul acoperă foarte bine”, a mai declarat Ciucu.

Sunt însă și opinii care mai de care mai colorate despre acest gard, precum „ați băgat lacul în țarc”, „arată ca la cimitir” sau „nu se mai vede apa”.

La fața locului, oamenii care trec prin zonă apreciază acest gard. „Nu este deloc urât. Chiar se pierde când te uiți la apă. În plus, este mult mai sigur să te plimbi cu copilul pe dig”, ne-a spus o mamă care a ieșit cu fetițele la plimbare în zona lacului.

Un alt locuitor din zonă este de părere că modelul de gard a fost ales foarte bine.

„Pe lângă faptul că se vede foarte bine prin el, se confundă și cu apa, pentru că nu este plin. A fost foarte bine ales așa, pentru că dacă era mai plin nu era în regulă pentru vântul peternic care bate mereu pe lac”, ne-a spus un locuitor din Crângași.

Prima etapă a lucrărilor de amenajare a Lacului Morii se va termina la începutul verii, apoi se va continua cu etapa a doua: refacerea insulei.

Ce cuprinde faza a doua a proiectului

Lucrarea face parte din proiectul de regenerare urbanistică a zonei Lacului Morii – Crângași – Giulești pentru promenadă, relaxare și activități sportive.

Faza I – cuprinde zona dintre baraj și podul Insulei Lacului Morii, cu o lungime de 2155 metri, suprafața pentru promenadă va avea 10344.00 mp, iar pista de alergare va fi amenajată pe toată lungimea.

Proiectul de reabilitare mai constă în: asfaltare, înlocuire pavaj, montare bănci, pergolă lemn, stâlpi de iluminat rețea promenadă, stâlpi de iluminat taluz, balustrade metalice, coșuri de gunoi, sistem de supraveghere video, scări cu acces pentru pesoanele cu dizabilități.

Faza II – realizată în urma unui concurs de soluții organizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și va cuprinde Insula și zona adiacentă.

Investiția se ridică la 11 milioane de lei.

Lacul Morii este unul dintre cele mai vizitate locuri din sectorul 6, unde sute de locuitori din cartierele Crângași, Giulești, Militari sau Drumul Taberei vin în fiecare seară în sezonul cald, fie pentru relaxare, pentru sport sau pentru a se bucura de apus.