Gen. (r) Augustin Bărăscu, dezvăluiri-bombă despre Codruț Marta, DISPĂRUT din 2012: ”În 2015 a vrut să intre în Programul de Protecție al Martorilor”

Publicat: 22/09/2023, 14:10
Actualizat: 22/09/2023, 16:00

Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar – ex-șef al Fiscului – cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, a dispărut fără urmă și este de negăsit încă din anul 2012. În pofida tuturor cercetărilor efectuate, înca nu se știe dacă acesta este în viață sau a murit în condiții suspecte.

Apropiații lui Codruț Marta l-au văzut ultima dată în data 21 mai 2012, la domiciliul său din București, iar apoi acesta nu a mai putut fi contactat de nimeni.

Generalul (r) Augustin Adrian Bărăscu, fostul director al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, a fost invitatul-surpriză în emisiunea ”Legea Junglei și Statul Paralel”, difuzată pe canalul de YouTube Evenimentul Zilei, acesta făcând dezvăluiri nu numai despre un adevărat calvar prin care a trecut în lupta cu ”statul paralel” – 8 ani de procese, 5 luni de arestare și, în final, o achitare definitivă dat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție -, dar și despre Codruț Marta.

Generalul (r) Augustin Adrian Bărăscu a declarat, în timpul emisiunii, că Marta era în viață, în anul 2015, a dorit să intre în Programul pentru Protecția Martorilor și chiar a făcut o cerere!

Codruț Marta, dispărut din anul 2012

”Nu a fost inclus în program, de-abia ulterior am înțeles că s-au trezit și autoritățile române”

Codruț Marta, dispărut în condiții misterioase în anul 2012, era considerat un personaj-cheie care deținea informații extrem de importante despre ”banii negri” care circulau din toată zona petrolului, din toată zona accizată, pe linia ANAF – mediul politic din România. S-a vehiculat că a fost omorât chiar în ziua dispariției, au existat diverse speculații referitoare la dispariția sa, însă nici până acum nu a fost declarat mort, scenariul rămânând unul deschis.

La trei ani de la dispariția lui Codruț Marga, spune gen. (r) Augustin Adrian Bărăscu în timpul emisiunii, Oficiul Pentru Protecția Martorilor are parte de o surpriză uriașă. Existau o adresă de mail și un număr de fax pentru contact unde orice persoană putea să facă diferite solicitări.

”La un moment dat”, spune gen. (r) Augustin Adrian Bărăscu, ”la dispeceratul unității a fost primit un fax în care – încerc să reproduc cât mai exact – spunea că este avocatul lui Codruț Marta și este interesat (n.red. – să afle) care este procedura de includere în program a acestuia și cine anume decide. Ca la orice interpelare de acest gen, aveam obligația să răspundem în termen de 30 de zile, am formulat un răspuns în care, pe scurt, s-a explicat că includerea în programul de protecție (n.red. – al martorilor) este apanajul procurorului sau al judecătorului”.

După primirea faxului, a fost transmis un răspuns către avocatul lui Codruț Marta, numai că nu a mai existat nicio reacție.

”Am trimis răspunsul la numărul de fax de unde ne-a fost transmis acest lucru, după care a încetat orice fel de abordare vis-a-vis de acest domeniu de interes.

Părerea mea personală este că fie avocatul, fie Codruț Marta, nu avea niciun fel de încredere în vreun procuror sau judecător ca să continue procedura. Nu a fost inclus în program, de-abia ulterior am înțeles că s-au trezit și autoritățile române, ”hai să-l căutăm și în Programul de Protecție al Martorilor”. Dar aproape la un an după ce noi primisem această solicitare”, a dezvăluit gen. (r) Augustin Adrian Bărăscu.

”Cred că s-a temut de conexiunea cu autoritățile legale”

Întrebat dacă o astfel de cerere formulată de Codruț Marta prin avocatul său a fost refuzată de autorități, gen. (r) Augustin Adrian Bărăscu și-a manifestat scepticismul, spunând și că, din punctul său de vedere, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar s-a temut de relația cu autoritățile.

”Nu cred că a fost refuzat (n.red. – Codruț Marta), cred că a dorit, totuși, să își refacă statutul de persoană în viață, cu drepturile și obligațiile respective, dar cred că s-a temut de conexiunea cu autoritățile legale, respectiv procurori sau judecători.

El s-ar fi așteptat ca noi să fim cei care decidem și să nu aibă nicio altă conexiune cu un procuror, cu un judecător… E doar o supoziție, nu am alte elemente.

Nu aveam niciun fel de obligație să informez (n.red. – după primirea faxului de la avocatul lui Codruț Marta). Unitatea noastră… Eu o consideram al cincilea serviciu secret din țara noastră, după SRI, SIE, DIPI, DGA… Erau informații confidențiale, pe un anumit segment, și nu ne puteam afișa noi ”domnule, uite cine a solicitat așa”…

În ideea în care ar fi fost demarată procedura, ar fi trecut printr-o autoritate – respectiv procuror, judecător – și atunci ar fi fost o altă abordare”, a mai spus gen. (r) Augustin Adrian Bărăscu în timpul emisiunii ”Legea Junglei și Statul Paralel”.


Citește și:

INTERVIU | Excelența sa, domnul Yerlik Ali, ambasadorul Kazahstanului în România: ”Suntem gata să lucrăm în beneficiul națiunilor noastre”

EXCLUSIV | Acuzat că a agresat sexual o minoră, primarul din Botoroaga se lăuda că va ajunge deputat în 2024: ”E arogant și tupeist”

EXCLUSIV | 20 de ani de „război” pentru averea uriașă! Fiul celebrului afacerist român continuă lupta cu mama vitregă: „Doresc rejudecarea dosarului!”

EXCLUSIV | Cine a depus oferte la licitația de 1 miliard $ pentru obuziere autopropulsate și cine pare că a făcut lucrarea!

EXISTĂ UN PRECEDENT! Curtea de Justiție a găsit Austria vinovată într-un proces cu România și alte state europene

Clotilde Armand, ACUZATĂ că a confiscat politic o expoziție afiliată Muzeului Abandonului: ”Mostră de insolență, administrație în prag de colaps”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Prințul Harry mai încearcă o dată. Cum s-a autoinvitat în Marea Britanie
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...