EXISTĂ UN PRECEDENT! Curtea de Justiție a găsit Austria vinovată într-un proces cu România și alte state europene

EXISTĂ UN PRECEDENT! Curtea de Justiție a găsit Austria vinovată într-un proces cu România și alte state europene
Publicat: 15/09/2023, 11:55
Actualizat: 15/09/2023, 13:58

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va acționa în instanță Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Austria este ”recidivistă” la Curtea de Justiție, fiind găsită vinovată și într-un al proces, iar Gândul prezintă informații detaliate despre acest proces în care au fost implicate și alte state europene.

Marcel Ciolacu a afirmat că prejudiciul adus României ”se ridică la cel puțin două procente din PIB”. El a precizat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta se va opune din nou integrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiției. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. (toate detaliile AICI)

De altfel, Austria se dovedește a fi o prezență constantă în fața Curții de Justiție a UA, existând mai multe cauze care o vizează în mod direct.

Curtea de Justiție vs. Austria: ”Politică discriminatorie, contravine regulilor UE”

Gândul prezintă precedentul care transformă Austria într-o țară ”recidivistă” în relația cu Curtea de Justiție a UE. În anul 2020, Comisia Europeană a trimis Austria în fața Curții de Justiție pentru o ”politică discriminatorie” care ”contravine regulilor Uniunii Europene”.

La momentul respectiv, Austria a impus reguli de ajustare a alocaţiei pentru copiii lucrătorilor străini în funcţie de nivelul de trai din ţara unde trăieşte copilul.

Analizând aceste reguli, reprezentanții Comisiei Europene au concluzionat că o astfel de politică este ”discriminatorie”, iar aplicarea lor ar duce la încălcarea regulilor Uniunii Europene.

”Această politică este discriminatorie căci înseamnă că unii lucrători mobili ai UE din Austria care contribuie pe deplin la economia austriacă, ca mână de lucru şi sistem de securitate socială primesc beneficii mai mici”, a transmis Comisia Europeană.

”Potrivit acestor reguli, beneficiile pentru familii sunt calculate conform unui indice al nivelurilor naţionale de putere de cumpărare, ceea ce înseamnă că lucrătorii ale căror familii trăiesc în ţări vecine din UE, precum Ungaria şi Slovacia, primesc mai puţini bani decât omologii lor din Austria. Această politică contravine regulilor UE în materie de coordonare a securităţii sociale şi de liberă circulaţie”, au mai transmis reprezentanții Comisiei Europene prin intermediul unu comunicat de presă.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2019, Austria a decis ca prestațiile familiale și reducerile fiscale familiale plătite pentru copiii care își au reședința într-un alt stat membru să fie dependente de costul vieții din respectivul stat membru, iar Comisia Europeană a transmis Austriei, înainte de a o deferi Curții de Justiție a UE, un aviz motivat, tocmai din cauza incompatibilității legislației sale privind indexarea prestațiilor familiale și a creditelor fiscale acordate familiilor cu normele UE”

În data de 20 ianuarie 2022, avocatul general Jean Richard de la Tour a prezentat concluziile acestei anchete care a vizat ”Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru – Coordonarea sistemelor de securitate socială – Regulamentul (CE) nr. 883/2004 – Articolele 4, 7 și 67 – Libera circulație a lucrătorilor – Regulamentul (UE) nr. 492/2011 – Articolul 7 – Egalitate de tratament – Prestații familiale – Avantaje sociale și fiscale – Ajustarea cuantumului prestațiilor și al avantajelor în funcție de nivelul prețurilor din statul de reședință al copiilor”.

”Austria nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin ca stat membru UE”

Comisia Europeană a solicitat Curții de Justiție a UE  – Cauza C328/20 – să constate că Austria nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin ca stat membru UE, pentru că a instituit un ”mecanism de ajustare referitor la alocația familială și la creditul fiscal pentru copil aflat în întreținere pentru lucrătorii ai căror copii au reședința permanentă în alt stat membru”.

Comisia Europeană a considerat, în esență, că – în stadiul actual al dreptului Uniunii – acesta nu recunoaște statelor membre o marjă de apreciere pentru ajustarea cuantumului prestațiilor familiale plătite de acestea în funcție de nivelul prețurilor din statul de reședință al copilului în cauză și că această ajustare, precum și cea a anumitor avantaje fiscale acordate familiilor sunt discriminatorii și nu pot fi considerate o măsură necesară și proporțională.

Pe lângă România, părți în acest proces de la Curtea de Justiție a UE au mai fost Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Croația, Republica Polonă, Republica Slovenia și Republica Slovacă.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat joi, 16 iunie 2022, hotărârea sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acțiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menționat a unor obligații prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum și de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii.

MAE: ”Hotărârea CJUE este în concordanță cu poziția constant exprimată de România”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a constatat, în esență, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocațiilor familiale și a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreținere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reședința permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligații care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 și al Regulamentului nr. 492/2011.

De asemenea, CJUE a constatat că, prin instituirea, pentru lucrătorii migranți ai căror copii au reședința permanentă în alt stat membru UE decât Austria, a mecanismului de ajustare a bonusului familial „plus”, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure veniturile unui cuplu, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure educația unui copil și a creditului fiscal pentru întreținere, Austria a încălcat obligații care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 492/2011.

”Hotărârea CJUE este în concordanță cu poziția constant exprimată de România pe tema indexării alocațiilor copiilor nerezidenți. De altfel, România, prin Ministerul Afacerilor Externe – Agentul Guvernamental pentru CJUE, a intervenit în cauza C-328/20, în susținerea Comisiei Europene”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Sorin Grindeanu cere prejudicii de 2% din PIB-ul României

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a solicitat o analiză a costurilor suplimentare pentru țară ca urmare a respingerii intrării în spațiul Schengen din partea Austriei, care a utilizat dreptul de veto.

Potrivit declarațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea atinge aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

În decembrie, când s-a luat această decizie (de către Austria – n. red.) de a respinge aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, s-a luat o decizie pentru țări care așteptaseră ani de zile pentru un răspuns negativ. Cum putem justifica un astfel de mesaj, noi, ca europeni?”, a adăugat Metsola în deschiderea sesiunii parlamentare europene de la Strasbourg.


Citește și:

Alexandru Petrescu, critici la adresa lui Nicușor Dan și Clotilde Armand: ”Nici măcar Festivalul Enescu nu i-a pus la treabă pe acești edili eșuați”

ANALIZĂ | Ecuația ”Rosatom”. Aflată în mâna rușilor, centrala nucleară de la Zaporojie alimentează ”mașina de război” a lui Putin

EXCLUSIV | Cum joacă Nicușor Dan ”la două capete” în fața instanțelor de judecată: ”E un CAL TROIAN în PMB al asociațiilor-prietene!”

SONDAJ DE OPINIE | Bucureștenii TAXEAZĂ activitatea lui Nicușor Dan: ”Proastă și foarte proastă, Capitala se îndreaptă într-o direcție greșită”

EXCLUSIV | Fostul milionar care a ”regizat” crime în serie vrea în libertate. De ce sunt convinși judecătorii că Sergiu Băhăian încă este un pericol

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto