Guvernul le oferă bani celor care vor să deschidă o afacere la munte. Care sunt condițiile pentru acordarea finanțării

Publicat: 20 10. 2022, 14:45
Actualizat: 20 10. 2022, 15:14
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Guvernul vine cu vești bune pentru persoanele care intenționează să își deschidă o afacere la munte.

Executivul a adoptat trei hotărâri prin care vor putea fi alocate fonduri pentru sprijinirea acelora care doresc să investească în zonele montane.

Astfel, Guvernul va oferi un sprijin financiar celor care doresc să înființeze stâne, centre de colectare sau prelucrare a laptelui sau centre de colectare a fructelor de pădure, ciupercilor sau a plantelor medicinale.

Guvernul oferă sume considerabile pentru investitori

Spre exemplu, proiectul referitor la investițiile în stâne prevede că investiția trebuie să fie de cel mult 300.000 de lei. Din această sumă, jumătate ar urma să fie acoperită de ajutorul de stat, restul revenind în sarcina beneficiarului, potrivit ObservatorNews.

În ceea ce privește celelalte două proiecte, investițiile nu trebuie să depășească 500.000 de lei, respectiv 600.000 de lei, statul contribuind cu 40% din suma necesară. Este vorba despre proiecte în valoare totală de aproximativ 220 de milioane de lei.

Cele trei scheme de ajutor se vor aplica până la sfârșitul acestui an, urmând ca plățile să se facă până la finalul anului viitor. Prin aceste proiecte, se urmărește ca fermierii să fie îincurajați să investească în zona montană, să ofere produse de calitate, sănătoase și să creeze locuri de muncă, mai notează sursa citată.

Finanțări de 25.000 de euro pentru tinerii antreprenori. În ce condiții pot fi obținuți banii

Un proiect dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani se desfășoară în această perioadă la Rovinari.

Prin intermediul acestuia, tinerii pot primi până la 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere. De asemenea, aceștia beneficiază de cursuri gratuite de antreprenoriat, la finalul cărora pot să obțină această finanțare.

La finalul acestor cursuri, tinerii au șansa de a-și găsi un loc de muncă sau de a-și începe propria afacere.

Proiectul, intitulat „Integrarea durabilă pe piața muncii și creșterea nivelului de competențe al tinerilor NEETs” este implementat de către Asociația „Grup de Acțiune Locală – Sudul Gorjului”, Asociația Federația Patronatelor din Regiunea Oltenia și Federația Patronatelor Întreprinderilor de la Mici la Mari (F-PIMM). Acest proiect își propune scăderea numărului de tineri care se încadrează în categoria NEET (Not in Education, Employment, or Training – persoane care nici nu sunt înscrise într-un program de educare și formare și nici nu sunt active în câmpul muncii, n. red.).