E oficial! Acești români primesc 15.000 de lei din partea Guvernului. Cum poți obține banii

E oficial! Acești români primesc 15.000 de lei din partea Guvernului. Cum poți obține banii
Publicat: 08/09/2022, 09:30
Actualizat: 08/09/2022, 09:31

Guvernul va aproba un program de sprijin în valoare de 15.000 de lei pentru fertilizarea in vitro. Unul din cinci cupluri din România este infertil, arată datele oficiale prezentate miercuri la începutul ședinței de Guvern de ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Cuplurile sau femeile singure care își doresc să aibă copii vor putea accesa până la 15.000 de lei în cadrul unui program de susținere a natalității.

Ministrul Familiei Gabriela Firea a declarat că, anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii, 180.000, iar anul acesta cu 20% mai puțin.

„Practic, nu înregistrăm o îmbunătățire, ci dimpotrivă o înrăutățire a situației. Sunt cauze multiple pentru care tinerii din România ori amână momentul în care decid să aibă copii, ori de cele mai multe ori situația financiară este cea care îi împiedică să aibă copii sau dacă au unul renunță să mai aibă doi sau trei copii, dar în ultimii ani există o altă mare problemă legată de domeniul sănătății, și anume infertilitatea.

15.000 de lei pentru fertilizare in vitro

Unul din cinci cupluri din România este infertil, sunt informații furnizate de specialiști”, a declarat Gabriela Firea.

„Proiectul de astăzi exact țintit aici vine și anume un sprijin de 15.000 de lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament”, a adăugat ministrul Familiei.

Programul va putea fi accesat de 2.500 de cupluri sau persoane singure, ajutorul financiar fiind de 15.000 lei pentru „proceduri medicale de specialitate care să aibă ca rezultat creșterea natalității”recomandate de un specialist. Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri.

Așadar, sprijinul financiar va fi acordat în două tranșe.

Condiții pentru accesarea finanțării:

  • vârsta femeii beneficiare să fie între 20 și 45 de ani;
  • beneficiarii să fie cetățeni români;
  • procedurile recomandate să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.

Pentru acordarea sprijinului financiar, cei interesați vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, alături de o serie de documente doveditoare.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase