Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că ar fi făcut presiuni asupra Curții Constituționale și îi cere demisia

Publicat: 19 04. 2021, 15:57
Actualizat: 19 04. 2021, 15:58
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Facebook

Partidul Socialiştilor a cerut demisia președintelui moldovean, Maia Sandu, acuzând-o de complot anticonstituțional, a declarat liderul partidului, fostul șef al statului, Igor Dodon.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de către pro-rusul Igor Dodon, vrea ca să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate, informează presa de peste Prut.

Maia Sandu a participat direct la complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării noastre și al poporului său

„Partidul Socialiştilor consideră că Maia Sandu a participat direct la complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării noastre și al poporului său. Cerem demisia Maiei Sandu și desfăşurarea de alegeri prezidenţiale anticipate în Republica Moldova” – a scris Igor Dodon pe contul său de Facebook. Acesta a adăugat că partidul califică decizia Curții Constituționale, luată sub presiunea deschisă a șefului statului, „ca o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Republica Moldova un regim de guvernare extern, în interesele curatorilor de peste hotare”, a declarat Igor Dodon.

Maia Sandu este acuzată că a influențat decizia Curții Constituționale, care a decis dizolvarea Parlamentului, pentru organizarea de anticipate, drept constituțională.

Totodată, Igor Dodod cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale.

Igor Dodon insistă ca în funcția de prim ministru să fie numit Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, “în caz contrar  întreaga responsabilitate pentru criza economică şi epidemiologică din ţară revenindu-i Maiei Sandu.”

Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat, potrivit deciziei Curții Constituționale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, joi după-amiază, că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat și că s-au întrunit toate elementele constituționale în acest sens. Astfel, Maia Sandu, este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului.

Decizia Curții Constituționale a fost luată după ce Maia Sandu a depus, în martie, o cerere, ca urmare a tentativelor repetate nereușite de a numi un premier care sa fie acceptat de Parlament.

Igor Dodon i-a acuzat și pe ambasadorii statelor occidentale, în special pe Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și pe Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, subliniind că „PSRM este singurul partid care este capabil să păstreze relațiile de prietenie cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă”.