În ce situație pot șoferii să PĂRĂSEASCĂ locul unui accident. Ce prevede legea

Publicat: 26 04. 2024, 09:33

Șoferii care au provocat un accident pot pleca de la locul faptei, însă numai în anumite condiții.

În momentul producerii unui accident rutier, cei implicați au o serie de obligații legale, printre care se numără raportarea acestuia la Poliție, în cazul unui accident mai grav.

Ei pot, de asemenea, să ajungă la o înțelegere cu celălalt șofer, în cazul în care vorbim despre un accident ușor, așa-numita „amiabilă”.

Sigur că da, atunci când e vorba de un accident cu victime, situația se complică. Dar atunci când vorbim despre unele situații, șoferii pot… pleca pur și simplu.

Legea stabilește că toți cei implicați într-un accident de circulație sunt obligați să nu părăsească locul faptei.

„Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului […], implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, stabilește Art. 338 (1) din OUG 195/2002.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi modificarea sau ștergerea urmelor de la locul unui accident soldat cu uciderea sau rănirea unei persoane, notează Pro Motor.

Așadar, un accident rutier soldat cu persoane vătămate este considerat grav. În această situație, trebuie chemată poliția pentru a face cercetări la fața locului.

Când poți părăsi, legal, locul unde s-a produs un accident rutier

Conform legii, nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când:

  • în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
  • conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
  • conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
  • victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Asta nu înseamnă, însă, că dacă ați lovit o altă mașină, puteți pleca pur și simplu mai departe. Trebuie să vă opriți și să vă asigurați că nu sunt persoane rănite.

Apoi, numai dacă nu sunt persoane accidentate, puteți stabili dacă faceți o înțelegere amiabilă sau plecați mai departe.

Sursa foto: Shutterstock