Încă un reprezentant al Ambasadei României la Moscova a fost declarat persona non grata. Care au fost motivele deciziei

Publicat: 08 09. 2022, 14:20
Actualizat: 08 09. 2022, 14:42
Sediul MAE / Sursa: Alexandra Pandrea

Al unsprezecelea reprezentant al Ambasadei României la Moscova a fost declarat persona non grata de către Federația Rusă, de la debutul „operațiunii speciale” în Ucraina, după cum a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe, în semn de reciprocitate la măsura similară a României din luna august vizând un angajat al Ambasadei ruse la București.

Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca persona non grata un membru al echipei Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o măsură la reciprocitate față de declararea ca persona non grata pe teritoriul României, anunțată de MAE român în august 2022, a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București. MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut în vedere incompatibilitatea activităților persoanei în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Este al usprezecelea caz, pentru fiecare stat, de la debutul războiului din Ucraina.

Anterior, în luna mai, Federația Rusă a declarat ca personae non gratae a zece reprezentanți ai Ambasadei României la Moscova, după cum a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. MAE preciza că decizia Federaţiei Ruse a fost o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a zece persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Potrivit MAE, decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961. La acea dată, decizia i-a fost comunicată direct lui Valery Kuzmin, ambasadorului Federației Ruse la București, care a fost convocat la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu.

Valeri Kuzmin / Sursă Foto: Captură Video

„MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse”, a transmis MAE.

În ce condiții este declarată persona non grata

Persona non grata – personae non gratae, la plural – este denumirea folosită pentru a desemna un reprezentant diplomatic despre care statul în care a fost acreditat declară că trebuie să-și înceteze activitatea pe teritoriul respectiv.

Conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, „statul acreditar poate oricând, şi fără a trebui sa motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că şeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauza sau va pune capăt funcţiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoana poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar”.

Convenția internațională prevede că, dacă statul acreditant refuza să execute sau nu executa într-un termen rezonabil obligaţiile care îi incumbă conform paragrafului anterior, statul acreditar poate refuza să recunoască persoanei în cauza calitatea de membru al misiunii.