LIVE | Război în Ucraina, ziua 197: Rusia declară „persona non-grata” un membru al Ambasadei României / Secretarul de stat american Antony Blinken face o vizită neanunțată în Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 197: Rusia declară „persona non-grata” un membru al Ambasadei României / Secretarul de stat american Antony Blinken face o vizită neanunțată în Ucraina
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 08/09/2022, 12:00
Actualizat: 08/09/2022, 15:13

Ziua 197 de lupte în Ucraina. Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal / Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că va mări bugetul de apărare pentru a putea face faţă Rusiei în război. Noul buget aprobat va intra în uz de anul viitor şi se ridică la peste 27.4 miliarde de dolari (peste un trilion de grivine).

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Secretarul de stat american Blinken face o vizită neanunțată în Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut joi o vizită neanunțată în Ucraina – a doua în această țară de la invadarea Rusiei, în urmă cu mai bine de șase luni, scrie CNN, citat de Mediafax.

Înaltul diplomat american se va întâlni cu oficiali ucraineni.

Călătoria are loc în contextul în care Ucraina a lansat o contraofensivă menită să recupereze zonele ocupate de Rusia în sudul țării. De asemenea, călătoria coincide cu o reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, găzduită de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Atât Austin, cât și Blinken au vizitat Ucraina la sfârșitul lunii aprilie. Ei rămân în continuare oficialii americani de cel mai înalt nivel care au călătorit în această țară de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie.

Mai mulți șefi de stat au mers în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodymyr Zelensky. Președintele SUA, Joe Biden, nu a călătorit încă acolo, deși cei doi lideri au vorbit la telefon în ultimele săptămâni.

Tot joi, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, s-a întâlnit cu omologul său american Austin și cu șeful Statului Major interarme, Mark Milley, la baza Ramstein.

„Am început ziua cu o întâlnire cu marii prieteni ai Ucrainei Lloyd Austin III @SecDef și generalul Mark Milley @thejointstaff”, a scris Reznikov pe Twitter. „Apreciem sprijinul statornic al SUA pentru Ucraina”.

„Aștept cu nerăbdare să lansez întâlnirea #Ramstein 5 cu peste 50 de participanți”, a adăugat el.

Antony Blinken / Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 14:00 – Două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din districtul industrial din Harkov, a declarat guvernatorul regional

Într-o postare pe Telegram, Oleh Syniehubov a spus: „Din păcate, în urma bombardării Districtului Industrial, există victime. Conform datelor preliminare ale medicilor, 2 persoane au murit, 5 au fost rănite.”

El a adăugat că serviciile de urgență au fost mobilizate la locul incidentelor.

UPDATE ora 13:00 – ONU dispune de ”acuzaţii credibile” cum că Moscova ”transferă forţat” copii ucraineni în Rusia pentru adopţie

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunţat că dispune de ”acuzaţii credibile” conform cărora Moscova este implicată în ”transferul forţat” al copiilor ucraineni neînsoţiţi pe teritoriul rus, pe care îi pune la dispoziţia familiilor ruse pentru a fi adoptaţi, transmite EFE, citată de Agerpres.

Denunţul a fost formulat miercuri de secretarul general adjunct al UNHCR, Ilze Brands, în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Ea a declarat că suspectează că Rusia a pus în aplicare ”o procedură simplificată pentru a oferi cetăţenie rusă copiilor (ucraineni) neînsoţiţi”. Aceşti copii – a adăugat ea – ”ar fi apţi pentru a fi daţi în adopţie familiilor ruse”. Brands a amintit că a patra Convenţie de la Geneva, semnată de Rusia, interzice aceste ”schimbări de statut infantil, inclusiv în ceea ce priveşte naţionalitatea”.

Brands a mai declarat că Rusia ascunde aceste transferuri de copii – care sunt duşi uneori în teritoriile ucrainene controlate de armata rusă, iar alteori chiar pe teritoriul Federaţiei Ruse – pentru a evita viitoare reîntregiri ale familiilor.

UPDATE ora 12:00 – Rusia declară „persona non-grata” un membru al Ambasadei României

Ministerul de Externe de la Kremlin a declarat un membru al personalului ambasadei României „persona non-grata”, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA, citate de Sky News, transmite Mediafax.

Ministerul rus de Externe declară „persona non-grata” un membru al Ambasadei României. Numele acestuia încă nu a fost dezvăluit.

Faptul că diplomații de la ambasade sunt expulzați de țările gazdă nu este ceva neobișnuit, în special în perioadele de relații internaționale tensionate.

Cu toate acestea, puține informații au fost disponibile imediat pentru a explica această mișcare.

România a ajutat Ucraina în conflictul său cu Rusia, președintele său Klaus Iohannis asigurând Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE.

UPDATE ora 08:00 – Ucraina: Preşedintele Energoatom acuză Rusia că i-a răpit din personal

Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal, informează joi dpa, citată de Agerpres.

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski măreşte bugetul pentru apărare al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că va mări bugetul de apărare pentru a putea face faţă Rusiei în război. Noul buget aprobat va intra în uz de anul viitor şi se ridică la peste 27.4 miliarde de dolari (peste un trilion de grivine).

Cheltuielile de apărare şi securitate sunt necesare în timpul stării de război, susţine Zelenski. Zelenski s-a întâlnit în cursul zilei de miercuri cu ministrul de Finanţe Serhiy Marchenko şi cu alţi oficiali pentru a discuta distribuţia bugetară

„Este clar că acesta este bugetul unei ţări aflate în război. Peste un trilion de grivne vor merge anul viitor către sectorul de securitate şi apărare. Aceasta va fi prioritatea numărul unu”, a declarat Zelenski, citat de Mediafax.

Preşedintele ucrainean a dat asigurări că celelalte sectoare nu vor fi neglijate şi vor fi acordate compensaţii. Obligaţiile sociale, cum ar fi pensiile, vor fi acoperite integral iar cheltuielile necritice vor reduse cât mai mult posibil.

Guvernul va prezenta planuri de reducere a cheltuielilor pentru întreprinderile de stat, oficialii şi instituţiile care sunt considerate neesenţiale. Un fond special de reconstrucţie va fi înfiinţat parţial din veniturile obţinute după confiscarea bunurilor ruseşti.

Costurile războiului combinate cu veniturile fiscale mai mici au lăsat un deficit fiscal de 5 miliarde de dolari pe lună sau 2.5% din PIB-ul Ucrainei. Deficitul anual se ridică la 25% din PIB, faţă de doar 3.5% cât era înainte de conflict.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...