Invadarea Ucrainei de către Rusia este „inevitabilă și iminentă”. Avertismentul unui oficial britanic

Invadarea Ucrainei de către Rusia este „inevitabilă și iminentă”. Avertismentul unui oficial britanic
Publicat: 16/01/2022, 16:13

Invadarea Ucrainei de către forțele armate rusești este „inevitabilă și iminentă”, este de părere Tobias Ellwood, președintele conservator al comisiei de apărare a Comunelor.

Deputatul conservator a făcut afirmația în urma unui atac cibernetic masiv asupra Ucrainei, care a lăsat o mare parte din țară fără căldură, lumină și acces la bani.

Vorbind pentru Daily Mail despre incident, despre care experții cred că a fost o încercare a președintelui Vladimir Putin de a destabiliza Ucraina înainte de o invazie, Ellwood a spus: „Mă tem că o invazie a forțelor ruse este inevitabilă și iminentă și am permis ca acest lucru să se întâmple.

Am avut ocazia să plasăm suficient echipament și personal militar în Ucraina pentru a-l determina pe președintele Putin să se gândească de două ori la invadare, dar nu am reușit să facem acest lucru”, a afirmat sursa citată, conform Yahoo News.

El a adăugat: „Numai președintele Putin știe ce va face în continuare, dar săptămâna viitoare pare să fie esențială”.

„După ce NATO a refuzat să se încline în fața amenințărilor sale, aparent, mai rămâne o singură opțiune.”

Într-un mesaj postat pe Twitter, Ellwood a scris: „Rusia este în pragul unei invazii. Și încă o dată va încerca să redeseneze harta Europei de Est. Istoria se va întreba – de ce nu am învățat din istorie?”

Sâmbătă, ministrul de externe Liz Truss a condamnat consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina și a cerut Moscovei să „oprească represiunile”.

Ea a scris pe Twitter: „Rusia desfășoară o campanie de dezinformare menită să destabilizeze și să justifice o invazie a vecinului său, Ucraina.

„Rusia trebuie să-și oprească represiunile, să se calmeze și să se angajeze în negocieri semnificative”.

Serviciile secrete americane indică faptul că Rusia pregătește o operațiune pentru a justifica invazia în Ucraina

Serviciile secrete ale SUA au precizat că au informații care indică faptul că Rusia a pregătit un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub steag fals în estul Ucrainei, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie, relatează CNN.

Oficialul a declarat că SUA are dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în folosirea de explozibili pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor Rusiei.

Acuzația face ecoul unei declarații publicate vineri de Ministerul ucrainean al Apărării, care a afirmat că serviciile speciale ruse pregătesc provocări împotriva forțelor rusești în încercarea de a înscena o înscenare împotriva Ucrainei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a făcut aluzie la aceste informații în timpul unei ședințe de informare cu reporterii joi.

„Comunitatea noastră de informații a dezvoltat informații, care acum au fost retrogradate, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan joi. „Am văzut acest manual de joc în 2014. Ei pregătesc din nou această carte de joc și vom avea, administrația va avea, mai multe detalii despre ceea ce vedem ca fiind această potențială stabilire a pretextului pentru a le împărtăși cu presa în cursul următoarelor 24 de ore.”

Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic care a împrăștiat pe site-urile guvernamentale un avertisment „să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău”, în timp ce Rusia, care a adunat 100.000 de soldați la granița cu vecinii săi, a publicat imagini cu mai multe dintre forțele sale în mișcare. Ambasadorul SUA la OSCE atrage atenția Europei, relatează Reuters.

Atacul cibernetic a avut loc la câteva ore după ce discuțiile s-au încheiat fără niciun progres între Rusia și aliații occidentali, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou atac militar asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014.

Kievul a declarat că președintele Volodymyr Zelenskiy a propus o întâlnire în trei cu liderii Rusiei și Statelor Unite. Șeful de cabinet al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, a declarat că „viața și moartea” țării sale atârnă în balanță.

„Tobele războiului sună tare”, declarase Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, la încheierea discuțiilor de joi.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult