Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”, iar Polonia avertizează asupra riscului ridicat de război in Europa

Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”, iar Polonia avertizează asupra riscului ridicat de război in Europa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/01/2022, 19:03

Rusia a declarat că dialogul continuă, dar că se lovește de un punct mort în timp ce încearcă să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și să renunțe la decenii de extindere a alianței în Europa – cereri pe care Statele Unite le-au respins categoric.

„În acest stadiu, este cu adevărat dezamăgitor”, a declarat ambasadorul rus Alexander Lukașevici reporterilor după o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a treia etapă dintr-o serie de discuții Est-Vest din această săptămână.

El a avertizat asupra unor posibile „consecințe catastrofale” dacă cele două părți nu vor ajunge la un acord asupra a ceea ce Rusia a numit liniile roșii de securitate, dar a declarat că Moscova nu a renunțat la diplomație și chiar ar accelera-o.

Ryabkov a declarat pentru televiziunea RTVI că specialiștii militari ruși îi oferă opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din jurul Ucrainei se înrăutățește, dar că diplomației trebuie să i se acorde o șansă. „Trebuie să reiterez că dialogul este încă în curs de desfășurare la mai multe niveluri și în mai multe direcții”, a declarat.

Rubla rusă a scăzut cu peste 2% față de dolar în urma comentariilor lui Ryabkov, care au determinat, de asemenea, o vânzare a obligațiunilor guvernamentale. Un trader de la o mare bancă rusă a declarat pentru Reuters că piața a reacționat parțial la comentariul lui Ryabkov, ca răspuns la o întrebare, potrivit căruia acesta nu ar confirma și nici nu ar exclude posibilitatea ca Rusia să desfășoare „infrastructură militară” în Cuba și Venezuela

Comentariile rusești reflectă un model în care Moscova afirmă că dorește să continue diplomația, dar respinge apelurile de a inversa consolidarea trupelor sale în apropierea Ucrainei și avertizează asupra unor consecințe nespecificate pentru securitatea occidentală dacă cererile sale nu vor fi ascultate.

Ministrul polonez de externe a declarat joi că Europa riscă să intre în război, în timp ce oficialii ruși că încă nu a pus capăt diplomației, dar că experții militari pregătesc opțiuni în cazul în care tensiunile din Ucraina nu vor putea fi dezamorsate: „Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare ca niciodată în ultimii 30 de ani”.

Ambasadorul american Michael Carpenter a declarat, după discuțiile cu Rusia de la Viena, că Occidentul ar trebui să se pregătească pentru o posibilă escaladare a tensiunilor cu Moscova. „Tobele războiului sună tare, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a declarat el reporterilor.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat: „Cred că singura modalitate prin care rușii pot confirma lipsa intenției de a rezolva problemele prin forță este de a continua discuțiile în formatele stabilite, în special în cadrul OSCE”.

Rusia se simte amenințată de NATO

Rusia neagă planurile de a invada Ucraina, dar consolidarea sa militară a forțat Statele Unite și aliații săi să se așeze la masa negocierilor.

Aceasta se declară amenințată de faptul că NATO s-a extins spre granițele sale prin primirea a 14 noi membri din fosta Europă de Est comunistă de la încheierea Războiului Rece. Vrea să traseze „linii roșii” pentru a împiedica alianța să admită Ucraina ca membru sau să amplaseze rachete în această țară.

Washingtonul a respins aceste cereri, dar a declarat că este dispus să discute despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii pentru a trece peste unul dintre cele mai tensionate momente din relațiile Est-Vest de la Războiul Rece încoace.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...