Iulia Motoc, judecător CEDO: „Sunt pur speculații că CEDO ar putea considera vaccinarea împotriva COVID obligatorie!”

Publicat: 09 04. 2021, 09:41
Iulia Motoc, judecător CEDO: „Sunt pur speculații că CEDO ar putea considera vaccinarea împotriva COVID obligatorie!” / Foto: Facebook, Iulia Motoc

Iulia Motoc, judecător la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), desemnată de România, contrazice zvonurile cu privire la eventuala obligativitate a vaccinării anti-COVID-19, în urma unei decizii CEDO de joi, 8 aprilie 2021.

„Multe speculații în legătură cu această hotărâre privind vaccinarea a CEDO. Deocamdată speculaţii ale doctrinei mai întâi franceze în sensul că ar putea fi aplicată la COVID, preluata apoi în mediile romaneşti. Repet, sunt pure speculaţii ca CEDO ar putea considera vaccinarea împotriva COVID obligatorie în conformitate cu convenţia având în vedere factorii care sunt diferiţi”, scrie Iulia Motoc pe Facebook.

Vaccinarea obligatorie, „necesară într-o societate democratică” – CEDO

CEDO, sesizată de părinții unor copii cărora li s-a refuzat accesul la o grădiniță, deoarece nu au fost vaccinați, în Cehia, a stabilit joi că vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, într-o hotărâre a instanței sale supreme, Marea Cameră.

CEDO a decis că vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului.

Decizia instanței de la Strasbourg a fost îndelung dezbătută și vine să întărească posibilitatea „unei obligații de vaccinare în pandemia de COVID”, a comentat juristul CEDO Nicolas Hervieu.

El a vorbit despre un consens general vizavi de efectele benefice ale vaccinării anti-COVID.

De asemenea, CEDO sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

„Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Augustin Zegrean: Lupta împotriva pandemiei nu este sinonimă cu anularea drepturilor!

„Pandemia nu înlătură drepturile fundamentale. Guvernanţii ar trebui să ţină cont de toate doleanţele oamenilor, atât cele pe parte de viaţă şi sănătate, cât şi cele pe parte economică şi să găsească o cale de mijloc”, spune Augustin Zegrean.