Legătura dintre pandemia de COVID-19 și decizia românilor de a amâna sau anula planurile de amenajare a locuinței

Publicat: 23 07. 2020, 14:46
Actualizat: 24 07. 2020, 14:08
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Perioada stării de urgență i-a făcut pe românii din mediul urban să conștientizeze și mai bine care le sunt nevoile din perspectiva amenajării și a renovării locuinței, cu toate acestea, din cauza situației economice incerte, o parte au fost precauți cu investițiile.

Mai exact, pandemia de coronavirus și schimbările economice generate de aceasta au dus la amânarea sau anularea planurilor de renovare sau amenajare a locuinței pentru 4 din 10 români din mediul urban, potrivit rezultatelor unui studiu cantitativ iSense Solutions date publicității recent.

Cei care au fost nevoiți să ia această decizie, mai mult decât ceilalți, au fost mai degrabă cei cu venituri mai mici, până în 1.500 lei venit personal net (46%) și cei din zona nord-est a țării (45%).

Chiar și în aceste condiții, intenția de a renova sau amenaja locuința în următoarele șase luni este ridicată. De altfel, 54% dintre românii din mediul urban declară că își doresc să se implice în acest proces, iar procentul este și mai ridicat în rândul celor cu venituri mai mici (64%).

Câți români și-au renovat sau amenajat locuința în ultimul semestru

Potrivit rezultatelor aceleiași cercetări, în ultimul semestru, 40% dintre românii din mediul urban și-au renovat sau amenajat locuința.

Studiul a mai relevată că majoritatea celor preocupați de amenajarea locuinței sunt persoanele cu vârste între 35 și 40 de ani. De altfel, 46% dintre ei au făcut demersuri pentru a-și renova sau amenaja locuința în ultima jumătate de an.

Totodată, aproximativ jumătate (48%) dintre românii din mediul urban cu venituri personale peste 3.000 lei net s-au implicat în astfel de activități.

În ce au investit românii atunci când a venit vorba de reamenajări

Un procent de 61% dintre cei care și-au amenajat sau renovat locuința, au zugrăvit sau vopsit pereții, 48% au cumpărat decorațiuni cum sunt draperiile, tapetul, tablourile etc., 43% au cumpărat mobilă (canapea, pat, scaune), 42% au îngrijit grădina sau terasa, iar 37% și-au cumpărat diverse unelte. Achiziționarea de unelte a fost făcută mai mult de cei care locuiesc în București (60%).

Alte lucrări efectuate de către cei care au renovat sau și-au amenajat locuința în ultimul semestru includ lucrări de modificări sau amenajări la instalațiile sanitare (31%), modificări sau amenajări la instalația electrică sau de iluminat (24%) și schimbarea ușilor sau a geamurilor (19%).

Datele prezentate fac parte din studiul omnibus săptămânal, reprezentativ pentru mediul urban și realizat de iSense Solutions pe perioada epidemiei de coronavirus pentru înțelegerea comportamentului românilor, având 500 de interviuri online în fiecare săptămână, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%.