Românii, nevoiți să se împrumute cel mai mult față de ceilalți europeni. Alături de turci, luăm bani de la cele mai surprinzătoare surse

Românii, nevoiți să se împrumute cel mai mult față de ceilalți europeni. Alături de turci, luăm bani de la cele mai surprinzătoare surse
48% dintre români au fost NEVOIȚI să apeleze la un tip de împrumut, fiind cel mai mare procent la nivel european, în topul îndatoraților ei fiind urmați de olandezi, cu 46% / Sursă foto: Pixabay (Rilsonav) / caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2020, 11:13
Actualizat: 24/07/2020, 11:17

Rezultatele a două studii online desfășurate în perioada 27 noiembrie-16 decembrie 2019, respectiv 15 mai-27 mai 2020 spun că 48% dintre români au fost nevoiți să apeleze la un tip de împrumut, fiind cel mai mare procent la nivel european, în topul îndatoraților ei fiind urmați de olandezi, cu 46%.

Și asta chiar dacă îngrijorarea europenilor față de datoriile acumulate s-a amplificat pe fondul incertitudinii generate de pandemia COVID-19, conform rezultatelor celui mai nou sondaj internațional ING.

La polul opus, polonezii (83%), luxemburghezii (74%) și germanii (73%) au declarat că a fost alegerea lor și nu o necesitate să acceseze un tip de împrumut.

Cifrele date recent publicității mai spun că românii (33%) și turcii (35%) se împrumută cel mai frecvent de la familie și prieteni, iar englezii (28%) și turcii (47%) preferă să folosească cardul de credit.

Percepția asupra datoriilor diferă destul de mult de la o țară la alta sau chiar în interiorul aceleiași țări, de la o categorie socială la alta. În perioada pe care o traversăm, românii au o înclinație mai accentuată pentru a-și gestiona mai atent finanțele personale.

(…) În prezent, pe lângă creditul bancar standard, există multiple soluții de finanțare prin intermediul cărora românii au acces la bunurile și serviciile pe care și le doresc. În toate cazurile, educația financiară este absolut esențială pentru menținerea unei anumite discipline a finanțelor personale”, a precizat Valentin Tătaru, economist în cadrul băncii comerciale citate.

Europenii și-au plătit datoriile la timp

În ceea ce privește plata datoriilor, același studiu relevă că aproape 65% dintre europeni și-au plătit datoriile la timp în ultimele 12 luni. Un procent de 59% dintre aceștia spun că folosesc o opțiune digitală pentru plata automată a facturilor, iar ponderea crește până la 72% în cazul plăților pentru instituțiile recunoscute.

Achitarea facturilor la timp se întâmplă mai frecvent dacă plățile sunt efectuate în momentul primirii facturilor, în timp ce amânarea plăților crește probabilitatea ca acestea să nu se mai fie efectuate.

De altfel, 36% dintre respondenții care au întârziat cu plata facturilor au afirmat că au uitat sau că au amânat prea mult plata acestora.

Percepția europenilor asupra modalităților de rambursare a împrumuturilor

Că europenii sunt din ce în ce mai atenți la formele comerciale date împrumuturilor, în special respondenții considerați vulnerabili din punct de vedere financiar, cu venituri mai reduse și fără economii, o relevă chiar rezultatele studiului citat.

Astfel, circa 70% dintre europeni consideră că își fac noi datorii dacă apelează la opțiuni de întârziere a plăților în loc să plătească pe loc.

Printre acestea, se numără opțiunea de tipul „cumperi acum, plătești mai târziu”, testarea sau probarea unui produs înainte de a fi cumpărat, plata cu cardul de credit sau în rate fără dobândă, precum și abonamentul de plată lunar pentru anumite servicii.

În luna mai 2020, 55% dintre europeni au declarat că plata în rate reprezintă o datorie în plus, în loc de o modalitate flexibilă de plată, comparativ cu 50% în decembrie 2019.

Opțiunea de tipul „cumperi acum, plătești mai târziu” a fost percepută ca datorie de 54% dintre respondenți, în creștere cu 7% în raport cu luna decembrie 2019.

Pe de altă parte, cele mai mici ponderi au fost înregistrate pentru abonamentul de plată lunar (47% în mai 2020, față de 42% în decembrie 2019) și testarea produsului înainte de a fi cumpărat (44% în mai 2020, față de 38% în decembrie 2020).

Datoria, o parte normală a vieții

Experții băncii comerciale spun că datoriile pot reprezenta un instrument financiar util dacă sunt administrate în mod eficient. Astfel, gestionarea datoriei implică planificare, o atitudine proactivă, precum și adoptarea și menținerea unor obiceiuri financiare sănătoase.

De altfel, aproximativ 13% dintre respondenți consideră că datoria reprezintă o parte normală a vieții, iar 25% dintre aceștia susțin că este necesară pentru a obține ceea ce își doresc, dacă este bine gestionată.

În ceea ce privește grija pentru viitoarele generații, 45% dintre europeni se gândesc că ar putea transmite aceste datorii, în timp ce 33% nu sunt îngrijorați de acest aspect.

„(…) Îndatorarea nu trebuie percepută ca pe un aspect negativ în sine. Dimpotrivă, administrate într-un mod eficient, împrumuturile ne pot permite să facem mai rapid progrese în diverse domenii, de la educație, investiții în afaceri până la bunăstarea personală”, a adăugat Tătaru.

Creditul bancar, în topul preferințelor europenilor

Europenii apelează cel mai frecvent la creditul bancar (31%), descoperitul de cont (21%), cardul de credit (20%), împrumutul de la familie sau prieteni (18%), împrumutul de la furnizor (16%) sau la creditul pentru studenți (12%), spun rezultatele cercetării.

Aproximativ 52% dintre aceștia spun că recurg la fondurile din descoperitul de cont atunci când nu mai au altă soluție, în timp ce 63% afirmă că preferă să acceseze un credit bancar, ca opțiune personală, și doar 33% îl accesează atunci când nu mai au altă alternativă.

Sondajul internațional realizat de sursa citată promovează o mai bună înțelegere a modului în care persoanele din toată lumea își gestionează cheltuielile, economisesc și investesc, precum și a percepțiilor acestora asupra banilor.

Studiul este realizat de câteva ori pe an de către ING eZonomics. Subiectele abordate sunt despre bani și stil de viață, combinând idei despre educație financiară, finanțe personale și comportament economic pentru a furniza în mod regulat informații practice.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Ce mașină vei fi obligat să-ți cumperi peste doar 14 ani. Decizia e luată deja,...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Ovidiu Hațegan, criticat după Italia – Țara Galilor. Arbitrul român a rămas în picioare la...
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce trebuia să facă elevii la Evaluarea Națională. Scrie negru pe alb
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Subiecte Evaluare Națională 2021 Română Edu.ro. Prima probă aduce surprize pentru elevi. Ce subiecte au...
Vaccinare sau închisoare! Lovitură cruntă pentru cei care REFUZĂ vaccinarea. Cine a luat deja decizia
Raport devastator despre PFIZER! Cum sunt afectate femeile? Bomba momentului
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...