LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Continuă schimbul de prizonieri între cele două tabere / SURSE: Armistițiul Israel-Hamas ar putea fi prelungit

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: Continuă schimbul de prizonieri între cele două tabere / SURSE: Armistițiul Israel-Hamas ar putea fi prelungit
Război Israel-Hamas: Continuă schimbul de prizonieri între cele două tabere / Sursa FOTO: blogs.shu.edu
Publicat: 26/11/2023, 09:03
Actualizat: 26/11/2023, 11:16
11:15

Israelul acuză liderii Spaniei și Belgiei că „sprijină TERORISMUL” prin „declarații false” despre situația din Fâșia Gaza

Israelul a reacționat dur după declarațiile făcute de premierul spaniol Pedro Sánchez și premierul belgian Alexander De Croo, la Rafah, într-o conferință de presă comună.

Benjamin Netanyahu – prim-ministrul Israelului – a ”condamnat ferm” comentariile acestora despre situația din Fâșia Gaza, iar Eli Cohen, ministrul israelian de Externe, a transmis că Pedro Sánchez și Alexander De Croo au emis „declarații false” care „sprijină terorismul”.

Cohen a mai precizat că ambasadorii Spaniei și Belgiei în Israel vor fi convocați pentru a oferi explicații în legătură cu respectivele declarații.

Continuarea articolului AICI.

10:40

Fondatorul muzeului „Friends of Zion” cere SUA o LOVITURĂ PREVENTIVĂ împotriva Iranului: „7 octombrie, un Pearl Harbor al Israelului”

Mike Evans – fondatorul muzeului „Friends of Zion” (FOZ) din cartierul istoric Nahalat Shiv’a, situat în centrul Ierusalimului  – cere Statelor Unite ale Americii o lovitură preventivă împotriva Iranului, considerând că numai în acest fel poate fi stopată o descătușare apocaliptică a „Răului”.

Muzeul „Friends of Zion” este finanțat de donatori din întreaga lume, iar primul președinte al instituției a fost cel de-al 9-lea președinte al Israelului, Shimon Peres.

Mike Evans se întreabă ce mai poți face în momentul în care Iranul amenință, constant, că va șterge Israelul – etichetat drept „Micul Satan” – de pe harta lumii, cu o bombă nucleară.

Continuarea articolului AICI.

Un al doilea grup de ostatici eliberaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care îi ţinea în Fâşia Gaza, a sosit în Israel sâmbătă seara, 25 noiembrie 2023.

Potrivit autorităţilor egiptene şi israeliene, 13 ostatici israelieni şi patru thailandezi au fost eliberaţi.

Câți ostatici au fost eliberați în total

Astfel, numărul total de ostatici eliberați, din aproximativ cei 240 răpiți și duși în Fâșia Gaza de către Hamas, la 7 octombrie, a ajuns la 46.

Dintre aceştia, 26 au fost eliberaţi ca parte a acordului de armistiţiu dintre Israel şi Hamas, ce prevede întoarcerea în Israel a 50 de ostatici, pe parcursul a patru zile.

Din cei 150 de prizonieri palestinieni care urmează să fie eliberaţi la schimb, 39 au fost eliberaţi vineri, iar alţi 39 urmau să fie eliberaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Chiar autoritatea penitenciară israeliană a anunţat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni. Prizonierii palestinieni sunt toţi femei, copii şi adolescenţi cu vârsta sub 19 ani, la fel cum ostaticii eliberaţi sunt toţi femei şi copii.

Pe de altă parte, numeroși protestatari s-au adunat sâmbătă seara, purtând steaguri israeliene şi semne de protest, în centrul Tel Avivului. Pe un banner se putea citi: „Nici o victorie până la ultimul ostatic”.

Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 100.000.

Proteste au avut loc şi la Ierusalim.

Navă israeliană, lovită de o dronă

O navă de containere, utilizată de o companie controlată de Israel, a fost lovită în Oceanul Indian de o dronă care ar putea fi iraniană. Lovitura a provocat avarii minore navei și nu sunt răniți, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Nava CMA CGM SYMI, sub pavilion Malta, redenumită recent Mayet, a fost lovită de un vehicul aerian fără pilot, care pare a fi o dronă iraniană Shahed-136, în porțiunea nord-estică a Oceanului Indian.

Eastern Pacific Shipping (EPS), cu sediul în Singapore, care a închiriat Mayet, a confirmat faptul că o navă de containere a fost implicată într-un incident. „Nava în cauză navighează în prezent conform planului. Tot echipajul este în siguranță”, a transmis EPS pentru Reuters.

Compania EPS este controlată de miliardarul israelian Idan Ofer, iar navele sale au fost supuse și anterior unor atacuri similare.

Pe de altă parte, sâmbătă, o serie de tiruri trase de armata israeliană au lovit un vehicul de patrulare al Forţei Interimare a ONU în Liban (UNIFIL), în sudul acestei ţări. Incidentul are loc în a doua zi a armistiţiului temporar dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.

„Către ora 12:00 (10:00 GMT), o patrulă a UNIFIL a fost atinsă de tiruri ale armatei israeliene în împrejurimile satului Aitaroun’”, a anunțat UNIFIL într-un comunicat, precizând că nicio „cască albastră” nu a fost rănită, dar că „vehiculul a fost avariat”.

„Acest incident s-a produs în timpul unei perioade de calm relativ de-a lungul frontierei dintre Israel şi Liban”, a adăugat misiunea ONU.

În Liban, confruntările transfrontaliere s-au soldat cu 109 morţi, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. Dintre aceste victime, cel puţin 77 sunt combatanţi din organizaţia şiită libaneză Hezbollah, dar și 14 civili, inclusiv trei jurnalişti.

Sursă egipteană: armistițiul Israel-Hamas ar putea fi prelungit

Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit, anunță Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului.

Sunt „semnale pozitive din partea tuturor părților” pentru prelungirea armistițiului din Gaza, susține egipteanul. El afirmă că a primit semnale pozitive de la toate părțile în legătură cu o posibilă prelungire a armistițiului cu una sau două zile.

Diplomații poartă discuții extinse, a adăugat Diaa Rashwan. O prelungire ar putea duce la „eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile iusraeliene”, a continuat Rashwan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb