Iranul vrea ca grupările Hamas, Hezbollah, Houthis și Jihadul Islamic Palestinian să facă FRONT COMUN împotriva Israelului: ”A doua fază a războiului”

Iranul vrea ca grupările Hamas, Hezbollah, Houthis și Jihadul Islamic Palestinian să facă FRONT COMUN împotriva Israelului: ”A doua fază a războiului”
Publicat: 25/11/2023, 14:51
Actualizat: 25/11/2023, 14:56

Analiștii militari sunt de părere că Iranul nu ar putea învinge Israelul într-un război conventional, dar liderii de la Teheran al pregăti un adevărat „creuzet terorist” în care să fie introduce grupări precum Hamas, Hezbollah, Houthis – oficial numiți Ansar Allah, rebelii din Yemen care vor separația față de Yemen,  sprijiniți de Iran și gruparea libaneză Hezbollah – și Jihadul Islamic Palestinian.

În astfel de condiții, „a doua fază a războiului” ar putea fi demarată după încheierea acordului de patru zile dintre gruparea Hamas și Israel.

Analiștii cred că o astfel de „mutare” ar pune Israelul în fața unei ecuații foarte greu de rezolvat, în scenariu putând apărea și grupări teroriste din Siria și Irak.

Implementarea unui astfel de plan nu este un demers facil, totuși, însă Iranul – care se declară, oficial, un dușman al Israelului – ar acționa cu pași mărunți pentru transformarea în realitate a unui astfel de obiectiv îngrijorător.

De altfel, presa iraniană a avertizat că s-a încheiat abia prima fază a războiului, iar dacă „inamicul sionist” vor relua ofensiva – după încetarea acordului de patru zile cu Hamas – se va intra în „faza a doua”, una mult mai gravă.

„Cert este că prima fază a conflictului cu inamicul sionist, în timpul războiului din Gaza, s-a încheiat și – dacă sioniștii își reiau agresiunea după încetarea temporară a focului – vom intra în a doua fază a războiului, care poate fi mai gravă decât prima fază”, s-a precizat într-un articol publicat de Tasnim News – agenție de știri semi-oficială din Iran asociată cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice.

Aceste 50 de zile de lupte cu Hamas au inclus și atacuri zilnice ale Hezbollah asupra Israelului”

Gruparea Hezbollah a apărut în timpul Războiul din Liban, din anul 1982 ca o organizație paramilitară șiită libaneză cu circa 15,000 de combatanți. Este sprijinită și este dependentă de Iran. Ca proxy iranian, gruparea esre organizată, înarmată și antrenată de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Hezbollah are până la 150.000 de rachete și rachete, mii de drone și rachete antitank, potrivit presei din Israel, iar The Jerusalm Post notează că „aceste 50 de zile de lupte cu Hamas au inclus și atacuri zilnice ale Hezbollah asupra Israelului, fiind folosite rachete, mortiere și rachete antitanc”.

Recent, în aceste atacuri a fost folosită și racheta „Burkan”, a cărei încărcătură explozivă este estimate la 300 – 500 de kilograme.  „Iranul a lăudat și evidențiat frecvent aceste atacuri”, mai precizează sursa citată.


Citește și:

ANALIZĂ | Jamie Dettmer (Politico): ”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere, SABATUL NEGRU nu trebuie să se mai repete!”

Premierul israelian Netanyahu: ”Israelul nu caută să ocupe Gaza, are nevoie de o «FORȚĂ CREDIBILĂ» pentru a preveni amenințările teoriste”

ANALIZĂ | Elisabeth Braw (European Leadership Network): „Sabotajul de la Marea Baltică, nava chineză Newnew Polar Bear și legăturile cu Rusia”

EXCLUSIV | Omar Hayssam, adus în scaun cu rotile la instanță după ce a făcut cerere de eliberare condiționată: „Morfina nu-și mai face efectul”

Israelul, ”ORDIN DE URGENȚĂ” pentru blocarea televiziunii Al Mayadeen din Liban: „Purtător de cuvânt al Hezbollah, PROPAGANDĂ periculoasă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce a dus la ruptura dintre Florin Piersic și fiul său: „Îmi e greu să...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Cutremur după gratii. Elena UDREA a...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Maestrul avea septicemie: ”S-au infectat...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Oamenii de știință ar fi descoperit unde a dispărut toată apa de pe Venus