Maia Sandu, sub ”asediu” prelungit: ”Este regina balului la Chișinău, îndeplinește orbește ordinele americanilor”

Maia Sandu, sub ”asediu” prelungit: ”Este regina balului la Chișinău, îndeplinește orbește ordinele americanilor”
Maia Sandu, sub ”asediu” prelungit | Foto - Profimedia Images
Publicat: 18/10/2021, 15:53
Actualizat: 18/10/2021, 18:06

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și-a manifestat – încă de la preluarea mandatului – intenția de a promova o politică pro-europeană, ceea ce a generat atacuri concertate din partea rusofililor, care o acuză că ar satisface interesele SUA în zonă.

Încetul cu încetul, atacurile la adresa Maiei Sandu s-au înmulțit (mai multe detalii AICI și AICI), guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost transformat în ”țintă” predilectă de adversarii politici, iar atmosfera devine din ce în ce mai încinsă dincolo de Prut.

Sputnik.md a publicat un articol scris de editorialistul Sergiu Praporșcic, iar acesta se dovedește a fi vehement atunci când analizează prestația Maiei Sandu de până acum. I se transmite Maiei Sandu că ”ulciorul nu merge de multe ori la apă” și că îndeplinește orbește ordinele SUA, acestea având interesul ca relațiile dintre Moldova și Federația Rusă să nu fie ”normale”, ci deteriorate constant.

Maia Sandu, în ultimă instanță, este etichetată drept un președinte lipsit de experiență și care ia măsuri doar în funcție de ”constrângerile” impuse de americani.

Maia Sandu ar demonstra o vădită ”tentă antirusească”

Principala acuzație care i se aduce Maiei Sandu este aceea că politica pe care o promovează demonstrează o vădită tentă antirusească, motiv pentru care autoritățile de la Chișinău nici nu ar fi dorit să discute cu reprezentanții Gazprom în criza gazului natural care afectează (și) Moldova.

”Asta după ce anterior șeful statului, Maia Sandu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au declarat cu multă aroganță că nu au de gând să discute ei cu reprezentanții Gazprom. Și nu doar atât – ci și multe alte lucruri, cu o vădită tentă antirusească, numai participarea la Platforma pentru Crimeea cât face, pe care le-au făcut la indicația occidentalilor, în special a americanilor”, acuză editorialistul Sputnik.md.

Într-un astfel de context, Maia Sandu ar fi ”mioapă”, din punct de vedere politic, ceea ce s-ar putea spune și despre guvernul condus de Natalia Gavrilița, numai că președintele Moldovei primește, ironic, și eticheta de ”regina balului de la Chișinău”.

”În miopia lor politică, guvernanții moldoveni, în special Maia Sandu, pentru că ea este regina balului la Chișinău, au crezut că poți să-i tratezi de o astfel de manieră pe ruși, îndeplinind orbește ordinele americanilor, fără ca să-ți periclitezi propriile interese, adică interesele naționale ale Republicii Moldova. Altfel spus, au crezut că pot să-i scuipe în față pe ruși și că aceștia se vor resemna, se vor șterge pe față și vor continua să vândă în continuare gaze naturale la prețuri preferențiale pentru Chișinău”, concluzionează Sergiu Praporșcic.

Rușii se declară îngrijorați de amestecul SUA și UE în ”procesele politice interne ale Moldovei”

Prin vocea lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, moldovenii au fost anunțați că le vor fi respectate suveranitatea statală și integritatea teritorială, iar rezultatele alegerilor din luna iulie 2021 vor fi, de asemenea, respectate.

Însă există și reversul medaliei. Rusia se arată îngrijorată de așa-zise imixtiuni ale SUA și ale UE în procesele politice interne ale Moldovei, pornindu-se de la premisa că americanii îi interzic Maiei Sandu să vorbească despre ”relații normale” cu Federația Rusă.

”Noi susținem suveranitatea statală și integritatea teritorială a Moldovei – o țară apropiată istoric de noi. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din luna iulie. Trezește o îngrijorare profundă caracterul fără precedent al amestecului din partea Washingtonului și Bruxellesului în procesele politice interne din republică, când președintelui acestei țări i se interzice direct chiar și să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi în stare să acționeze independent, fără sugestii din afară”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit TASS.

După cum se poate observa, presiunile Moscovei la adresa Maiei Sandu se întețesc constant, inclusiv prin prin declarații publice și articole scrise în oficiosul Sputnik, cum este cazul de față.

Dar Maia Sandu trebuie să își vadă de drumul pro-european, așa cum a declarat în repetate rânduri, cu atât mai mult cu cât – în contextul în care editorialistul Sputnik.md i-a transmis că ”ulciorul nu merge de multe ori la apă” – există, de altfel, și un exemplu extras tot din înțelepciunea populară: ”Nu mor caii când vor câinii…”

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...