Igor Dodon, după ce Maia Sandu nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei: ”E o provocare sau îndeplineşte instrucţiuni din străinătate”

Igor Dodon, după ce Maia Sandu nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei: ”E o provocare sau îndeplineşte instrucţiuni din străinătate”
Igor Dodon | Foto - Profimedia images
Publicat: 20/09/2021, 11:45

Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – este acuzată, din nou, că face ”mutări greșite” pe tabla politică, după ce nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei la Chișinău, la sfârșit de mandat.

Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, nu putea să rateze ocazia de a îndrepta un alt degeta acuzator către Maia Sandu, asta după ce – cu doar câteva zile în urmă – o ”certase” pentru că a semnat Declarația Comună a participanților la ”Platforma Crimeea”, aceștia considerând că anexarea Crimeei de către Rusia a fost ilegală.

Acum, Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că vrea să provoace sau, mai mult, respectă indicații venite din străinătate, cu atât mai mult cu cât i-a decorat pe ambasadorii SUA sau Franței.

”Maia Sandu nu s-a încumetat să-i acorde distincție ambasadorului Chinei în Moldova, Zhang Yinghun, la sfârșitul mandatului său, deși China, amintesc, a fost una dintre primele țări care a acordat asistență semnificativă Moldovei la începutul pandemiei, în 2020”, și-a manifestat Igor Dodon nemulțumire, într-o postare din mediul online.

Maia Sandu: ”I-am mulțumit totodată pentru ajutorul oferit de Beijing”

Maia Sandu a menționat că i-a mulțumit ambasadorului Chinei pentru activitatea pe care a desfășurat-o și pentru ajutorul pe care Beijingul l-a oferit și îl oferă Republicii Moldova.

”I-am exprimat domnului Ambasador aprecierea pentru activitatea sa în Moldova ce a urmărit consolidarea relațiilor moldo-chineze. I-am mulțumit totodată pentru ajutorul oferit de Beijing în susținerea eforturilor noastre de combatere a pandemiei de Covid-19”, a transmis Maia Sandu după întrevederea cu ambasadorul Chinei la Chișinău.

Dar Igor Dodon susține că este vorba despre o ”provocare” a Maiei Sandu și o ”lipsă de respect” în relația cu China.

”Consider acest pas al Maia Sandu ca o provocare clară sau urmând instrucțiuni clare din străinătate, în special pe fondul acordării ambasadorilor Statelor Unite, UE și Franței în ultimele luni. Consider că acest pas al conducerii actuale a țării este o lipsă de respect demonstrativă pentru o țară atât de importantă pentru noi precum China, care, de altfel, este un partener strategic al Republicii Moldova”, a mai declarat Igor Dodon.

Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase