MARIUS TUCĂ SHOW | De ce curajul lui Navalnîi nu a fost suficient ca să-l răstoarne pe Putin. Dan Dungaciu: „Este teamă de revoluție în sistemul rus”

Publicat: 21/02/2024, 13:15

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a făcut în cadrul emisiunii Marius Tucă Show o analiză a morții lui Alexei Navalnîi – unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Putin din ultimii ani – dar și o dezbatere asupra perspectivei care a făcut imposibilă o schimbare de regim în Federația Rusă, de la venirea la putere a lui Vladimir Putin.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Ce a adus Vladimir Putin, făcând imposibil ca Rusia să devină, cel puțin, pentru o generație, integral de partea lui Navalnîi? Este întrebarea pe care analistul Dan Dungaciu își construiește analiza cu privire la Alexei Navalnîi și viitorul său în Rusia, indiferent de situație și de scenarii.

„Putin a reușit să creeze un fel de contract social cu societatea”

Analistul Dan Dungaciu recunoaște calitățile disidentului Alexei Navalnîi – de la curajul nebun până la inteligență – însă susține, cu argumente, de ce viitorul Rusiei nu era Navalnîi.

„Navalnîi este un personaj care este important pentru Rusia, fără să fie Rusia. Viitorul Rusiei nu era Navalnîi. De ce viitorul Rusiei nu era Navalnîi, indiferent de situația în care s-ar fi aflat acesta? Pentru că, Navalnîi vorbea la o parte a Rusiei și vorbea frumos, vorbea bine, era inteligent, era curajos. Din foarte multe puncte de vedere era admirabil ca personaj! Sigur, era un democrat rus. Nu a fost împotriva anexării Crimeei. Era un democrat în termenii ruși, fără să fie un imperialist rus de altă speță.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în Rusia? Ce a adus Vladimir Putin și a făcut imposibil ca Rusia să devină, cel puțin, pentru o generație, integral de partea lui Navalnîi? Ce face aproape imposibilă o schimbare de regim în Federația Rusă? Până în 1989, când ajunge Vladimir Putin la putere, percepția populației ruse era că trăiesc anii răi, anii negri. Când a venit Putin l-a putere a reușit, împreună cu aparatul care l-a adus, au reușit să creeze un fel de contract social cu societatea, iar unul dintre elementele importante a fost: copiii voștri o să trăiască mai bine decât voi!

Vorbesc despre așa-numiții putinieni, cei care au trăit în perioada Putin 23 și l-au văzut numai pe Putin la putere au trăit mai bine decât părinții lor. Unul dintre mesajele principale ale lui Putin a fost acela că revoluțiile aduc numai nenorociri. Iar Navalnîi a vorbit acelei categorii de tineri, generații de tineri mult mai emancipate,  mult mai istruite și mai dezvoltate decât părinții lor. Tinerii vibrau la Navalnîi. Este o teamă în sistemul Federației Ruse de revoluție”, a explicat Dan Dungaciu de ce Navalnîi nu a „cucerit” total Rusia.

Alexei Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare

Văzut drept cel mai puternic critic al președintelui Vladimir Putin, Navalny ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni considerate pe scară largă motivate politic, notează BBC.

Acesta a fost mutat într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo sunt condamnaţi pentru infracţiuni grave.

Serviciul închisorii din districtul Yamalo-Nenets a declarat că în ziua decesului, Navalnîi „s-a simțit rău” după plimbare, pierzându-și „aproape imediat cunoștința”, se arată într-un comunicat.

Mesaj emoționant al lui Navalnîi pentru soția sa, cu două zile înainte să moară

Miercuri, 14 februarie, Alexei Navalnîi fusese trimis, din nou, la carceră, numărul de zile petrecute în izolare depășnd cifra de 300. Chiar în data de 14 februarie, Alexei Navalnîi a transmis un mesaj în mediul online. S-a adresat soției sale, Iulia Navalnaya, transmițând că sunt despărțiți de mii de kilometri și de „furtuni albastre”, dar o iubește din ce în ce mai mult.

„Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Alexei Navalnîi cu doar două zile înainte de moarte.

 

CITIȚI ȘI:

MARIUS TUCĂ SHOW | Cele trei SCENARII din jurul morții lui Navalnîi. Dan Dungaciu: „Rușii nu umblă cu mănuși, își pun complet la pământ dușmanul”

Echipa lui Navalnîi nu poate confirma sau infirma DECESUL acestuia, dar atribuie întreaga responsabilitate Moscovei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică