Alexei Navalnîi bifează 3 ani de când a revenit în Rusia și a fost ARESTAT: „Răspund la aceeași întrebare, sunt puțin enervat”

Alexei Navalnîi bifează 3 ani de când a revenit în Rusia și a fost ARESTAT: „Răspund la aceeași întrebare, sunt puțin enervat”
Publicat: 17/01/2024, 14:44
Actualizat: 17/01/2024, 14:51

După ce a fost otrăvit – la ordinul lui Vladimir Putin, a acuzat el -, Alexei Navalnîi a fost tratat în Germania și, ulterior, a decis să revină în Rusia, cu toate că autoritățile de la Moscova avertizaseră că va fi arestat și condamnat la închisoare.

Cu exact trei ani în urmă, Alexei Navalnîi s-a întors în Rusia, împreună cu soția sa, fiind reținut chiar în momentul în care s-a făcut verificarea pașapoartelor.

De atunci, disidentul rus a fost judecat, condamnat la închisoare pentru fraudă, judecat din nou – pentru activități „extremiste” – și condamnat la 19 ani de închisoare.

Pentru ca „vocea” sa să nu se mai audă, autoritățile ruse au făcut în așa fel încât Navalnîi a fost izolat, treptat, de echipa sa, de familie și de avocați, iar apoi a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranță din Nordul Îndepărtat al Rusiei lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, mesajele lui Navalnîi apar constant.

„De ce te-ai întors?”

Alexei Navalnîi recunoaște că, în acest interval de 3 ani, întrebarea care s-a repetat de cele mai multe ori a fost: „De ce te-ai întors?”

Exact acum trei ani m-am întors în Rusia, după ce am primit tratament după otrăvire. Am fost arestat la aeroport. Și iată-mă aici de trei ani. Și, timp de trei ani, răspund la aceeași întrebare: «De ce te-ai întors?»

Răspunzând la această întrebare, sunt chiar și puțin enervat.

  • Pe mine, pentru că nu am putut găsi astfel de cuvinte pentru ca toată lumea să înțeleagă și să nu mai întrebe.
  • Pe politica politica rusă din ultimele decenii, care a inoculat atât de mult cinismul și conspirația în societate, încât oamenii nu cred în explicațiile simple.

E cârtiță, odată ce s-a întors, înseamnă că a făcut o înțelegere cu cineva. Pur și simplu nu a mers. Sau nu a funcționat încă. Există un plan viclean care Kremlinul. În orice caz, există un secret sub acoperire. La urma urmei, totul în politică nu este organizat așa cum pare.

Dar nu există secrete și scheme. Este într-adevăr atât de simplu…”, transmite Alexei Navalnîi, pe pagina de Facebook administrată de familie și de echipa sa din ce în ce mai mică de colaboratori.

„Dacă convingerile tale valorează ceva, trebuie să fii pregătit să le susții”

”Am țara și credința mea”, continuă Alexei Navalnîi, spunând că nu dorește să renunțe „nici la țară, nici la credință”.

Și nu o pot trăda nici pe prima, nici pe a doua. Dacă aceste convingeri ale tale valorează ceva, trebuie să fii pregătit să le susții. Și, dacă este necesar, să faci sacrificii.

Dacă nu ești pregătit, atunci nu ai convingeri. Doar crezi că există. Dar acestea nu sunt credințe și principii, ci doar așa, (n.red. – niște) gânduri în cap. (…)

Am luat parte la alegeri și am revendicat funcțiile de conducere. (…) Am străbătut toată țara și peste tot am anunțat de pe scenă: «Promit că nu vă voi dezamăgi, nu vă voi amăgi și nu vă voi abandona”. Când m-am întors, mi-am îndeplinit promisiunea făcută alegătorilor mei. La urma urmei, cei care nu-i mint ar trebui să apară în Rusia.

S-a dovedit că în Rusia de acum trebuie să plătesc pentru dreptul meu de a avea convingeri și nu să-mi ascund convingerile stând la carceră. Dar nu voi renunța nici la ideile mele, nici la patria mea”, continuă Alexei Navalnîi.

Oamenii de la putere trebuie să se schimbe. Cel mai bun mod de a alege puterea sunt alegerile corecte și libere. Toată lumea are nevoie de un proces corect. Corupția distruge un stat. Nu ar trebui să existe cenzură. Viitorul se bazează pe aceste principii. Într-o zi ne vom uita către locul unde stă acum Putin și Putin nu va mai fi acolo. Victoria este inevitabilă. Dar deocamdată, nu trebuie să renunți și trebuie să-ți păstrezi convingerile”

Alexei Navalnîi


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto