Medicul Beatrice Mahler, despre necesitatea testării și pentru tuberculoză a refugiaților ucraineni: „Reactivarea bolii este mai frecventă în condiții de stres, hrană inadecvată și condiții dificile de trai”

Publicat: 02 03. 2022, 12:47
Actualizat: 02 03. 2022, 12:51
Dr Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a declarat, pentru Gândul, că refugiații care vin din Ucraina au nevoie de un screening pentru tuberculoză, în contextul în care această boală se poate reactiva în condiții dificile de trai.

„La fel ca România, Ucraina are un număr mare de cazuri noi de tuberculoză în fiecare an, dar diferența este dată de un număr mai mare de cazuri de tuberculoză multi drog rezistentă, o formă severă de tuberculoză care necesită medicamente foarte scumpe, administrate o lungă perioadă de timp, cu risc de deces crescut față de cazurile de tuberculoză sensibilă la medicamente”, a declarat pentru Gândul Beatrice Mahler.

Potrivit medicului pneumolog, reactivarea acestei boli este mai frecventă în condiții de stres și de trai dificil.

„Tuberculoza așa cum știm este o boală contagioasă, cu transmitere aeriană, care necesită supraveghere epidemiologică, mai ales la populațiile defavorizate, reactivarea bolii fiind mai frecventă în condiții de stres, hrană inadecvată, condiții dificile de trai. În acest context extrem de delicat, pentru cetățenii Ucrainei care se refugiază în țara noastră, screening tuberculozei trebuie luat în calcul, fiind  populația cu risc crescut de a dezvolta tuberculoza”, a mai declarat Beatrice Mahler pentru Gândul.

Până în prezent, mii de refugiați ucrainieni au ajuns în România din Ucraina, de unde au fugit din Calea Războiului.

Câți refugiați au ajuns în România

„La nivel naţional,  la data de 1 martie, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.364 de persoane, dintre care 23.862 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (crestere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (crestere de 1,6%).

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni (creştere de 12%)”, transmit reprezentanții Poliției de Frontieră.

A șaptea zi de război din Ucraina

Rusia a lansat, în ultimele 48 de ore, un număr tot mai mare de lovituri aeriene și de artilerie  împotriva zonelor urbane dens populate din Ucraina, raportează ministerul britanic al Apărării.

Coloana mixtă de vehicule de luptă și logistică a forțelor armate ruse, care se întinde pe 64 de kilometri, se află, în primele ore ale zilei de miercuri, 2 martie, la aproximativ 30 km de centrul Kievului. Forțele ucrainene continuă să dețină orașele Harkiv și Mariupol, grav lovite de bombardamente, însă toate cele trei orașe sunt probabil încercuite de forțele ruse.

Generalul de top care supraveghează arsenalul nuclear al SUA se declară „mulțumit” de postura defensivă a Statelor Unite, la audierile comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei, relatează CNN. Rusia bombardează în primele ore ale nopții cartierele din jurul Kievului, orașul Vîșneve- aflat la 30 de minute de capitala Ucrainei.