Medicul Vlad Ciurea, despre folosirea canabisului în scop medical: „Răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic”

Medicul Vlad Ciurea, despre folosirea canabisului în scop medical: „Răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic”
Medicul Vlad Ciurea, despre folosirea canabisului în scop medical: „Răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic”
Publicat: 05/02/2021, 08:32

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea afirmă că folosirea canabisului în scopuri medicinale, pentru că poate îmbunătăți starea psihică a unor pacienți, este binevenită.

Specialistul a dat exemplul unui pacient cu tumoră cerebrală care nu putea fi operat. Afirmațiile sale au fost făcute în contextul în care în Parlament este dezbătut un proiect privind legalizarea canabisului în scop medicinal.

Medicul Ciurea a povestit despre un congres de medicină din 1993, unde s-a vorbit despre acest subiect, în cazul unor pacienți cu tumori maligne cerebrale.

„Dacă eu îi dau acest canabis…”

„Nu înțelegeam. L-a folosit constant? Avea un lot? E voie, nu e voie? Profesorul respectiv a spus: vă dați ce înseamnă pentru un om căruia i se spune că are tumoră malignă și e prea mare pentru a fi operată. Dacă eu îi dau acest canabis, starea lui psihică s-a modificat în bine, e mai optimist”, a povestit medicul la DIGI24.

„Ajută la dureri, iau durerile acelea groaznice de cap. Asta era studiul atunci, în 93, dar au spus că nu e legalizat în Europa. Dar s-au făcut studii și în alte părți, acum și în SUA e legalizat, în Olanda se folosește în alte scopuri”, a spus el.

„Pe linie medicală, răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic. Cel mai mare chirurg al lumii a spus: dacă poți, vindecă, tratează cât mai mult, dar mângâie și alină. Pacientul te cheamă pentru că îl doare, nu pentru că se simte bine. Îl doare și pentru durere faci orice. Dacă nu mai poți cu mijloacele pe care le știm și care toate au efecte adverse, putem încerca și asta”, a spus Vlad Ciurea.

„E o propunere, e la nivelul Camerei Deputaților. Știu cine a făcut această propunere. Sunt complet de acord, medical”, a adăugat Ciurea.

Alinare pentru cei cu boli cronice în fază terminală

Potrivit proiectului parlamentar, pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis.

Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnată de 100 de parlamentari.

Pentru a fi adoptat, acest proiect trebuie să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și să primească vot favorabil.

Astfel, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare (fumatul NU este permis!).

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase