Mihaela Bilic propune două rețete dietetice de vară pentru zilele caniculare. Piperchi este un preparat tradițional machidonesc, iar ca bonus cunoscutul medic nutriționist vine și cu o versiune reinterpretată a clasicei salate de vinete, în care uleiul este înlocuit cu tahini.
Pe pagina personală de Facebook, Bilic a vorbit despre importanța unei alimentații corecte în zilele cu temperaturi foarte mari, peste 35 de grade Celsius.
În perioadele de caniculă, organismul simte nevoia de mese mai ușoare, bazate pe legume, lactate fermentate, pește și deserturi reci.
„Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă, avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplu motiv că centrul foamei e inhibat de căldură. Vara se simplifică gătitul – adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude!
Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, chefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert, înghețata și fructele proaspete”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.
Inspirat din bucătăria machidonilor dobrogeni, piperchi este o combinație simplă, dar savuroasă de ardei copți, roșii și brânză telemea. Mihaela Bilic dezvăluie secretul – ardeii trebuie copți pentru a obține aroma dulce specifică.
Se taie roșiile în cuburi mari și se trag puțin la tigaie în ulei. Se adaugă ardeii copți, curățați și tăiați fâșii, apoi telemeaua mărunțită. Se dă totul la cuptor pentru 10 minute, cât să se rumenească și să scadă.
Piperchi se servește atât ca aperitiv, cât și ca fel principal.
Pentru cei care adoră salata de vinete, dar se tem de caloriile provenite din ulei, Mihaela Bilic recomandă o versiune inspirată din bucătăria libaneză. Astfel, uleiul este înlocuit cu tahini, căci această pastă de susan are mai puține calorii și oferă consistență cremoasă.
Se amestecă o lingură de tahini cu patru linguri de apă până se formează o pastă albă și fină. Se încorporează vinetele coapte și tocate.
„Cu toții iubim salata de vinete, însă ce te faci cu numărul de calorii? Salata noastră de vinete este, din cauza uleiului, un fel de maioneză. Și dacă socotiți pentru fiecare lingură de ulei 100 calorii, o să vă stea în gât. Soluția vine din bucătăria libaneză și se numește tahini, adică pastă de susan. Semințele de susan sunt măcinate, rezultând o pastă cu gust de halva de floarea soarelui și cu 100 cal/lingură. Doar că ea are o proprietate uluitoare: conține multe fibre, deci se umflă și se albește la contactul cu apa”, a explicat medicul nutriționist.
Ambele rețete sunt rapide, nu necesită aprinderea aragazului și sunt potrivite pentru un stil de viață echilibrat în sezonul cald.
CITEȘTE ȘI: