Ministerul Sănătății: Femeia din Vâlcea nu a suferit o paralizie facială după vaccin/ CNCAV: A avut o reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic

Publicat: 05 02. 2021, 17:10
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34

Ministerul Sănătății  precizează  că „toate investigaţiile complexe” efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cât şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă.

Investigaţiile complexe efectuate de medici infirmă diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă în cazul femeii din Vâlcea

Ministerul Sănătății face următoarele precizări referitoare la cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty) despre care a informat în data de 4 februarie 2021:

(1) – potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

„Toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă”, adaugă instituția.

„În prezent, pacienta se află în stare clinică bună”, conchid oficialii.

Ce declara Ministerul Sănătății, ieri

„Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer”, a anunțat ministerul.

CNCAV dezminte informațiile legate de primul caz de șoc anafilactic din România, din Timiș

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat că respectivul cadru medical din județul Timiș, a avut o simptomatologie postvaccinală de tip reacție alergică fara criterii de șoc anafilactic.

„Persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 04 februarie a.c., în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală, de tip reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic. Menționăm că simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații. Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate. Facem precizarea că persoana deține în istoricul medical multiple episoade alergice”.

Conform CNCAV, simptomele s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații.

Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit ulterior centrul de vaccinare în stare bună de sănătate.

Între timp, un alt medic, din Cluj, a suferit o reacția adversă severă după de a primit vaccinul anti-coronavirus. Este vorba despre un rezident din Cluj, care a susține că a suferit o semipareză după ce a primit doza de rapel.

”Mă simțeam foarte, foarte moleșit, cu cefalee, dureri musculare, stare de greață, amețeală, iar noaptea, când m-am trezit, nu am putut să mă mișc, a fost ca o semiparalizie pe partea stângă, în zona în care fost administrată și prima doză”, a declarat medicul rezident, la un post TV. El se simte bine acum.