Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că protestatarii AUR nu au vandalizat nicio mașină a corpului diplomatic, dar e contrazis de Ambasada SUA la București

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că protestatarii AUR nu au vandalizat nicio mașină a corpului diplomatic, dar e contrazis de Ambasada SUA la București
FOTO - Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 21/12/2021, 17:31
Actualizat: 21/12/2021, 17:44

​​Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marți, că nicio mașină a corpului diplomatic nu a fost vandalizată de protestatarii care au intrat în curtea Senatului. El a precizat că nu același lucru se poate spune despre alte vehicule.

Bode este contrazis, însă, de Ambasada Statelor Unite la București. Instituția americană confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului de marți din București. La acest moment, nu sunt disponibile informații suplimentare”, a transmis, pentru HotNews.ro, Ambasada Statelor Unite la București.

În timpul protestului AUR de la Parlament, unde câteva sute de manifestanți au reușit să intre în curte, mai multe mașini aflate în parcare au fost vandalizate. Surse oficiale declarau că printre autoturismele vandalizate sunt și cele ale ambasadelor Japoniei și SUA în România. Pe caroseria mașinilor au fost scris mesaje precum „Hoţi” şi „Asasini!”.

Bode  a prezentat filmul evenimentelor, așa cum a fost el făcut de Ministerul de Interne, insistând că mai mulți protestatari au fost introduși în curtea Parlamentului începând cu ora o7.30 de masini aparținând parlamentarilor AUR sau a celor care lucrează la grup.

„În permanență le-am transmis forțelor de ordine să fie calme și să nu utilizeze sub nicio formă forța și violența. (…) Unii protestatari s-au dedat la distrugeri, sunt câteva mașini distruse de aceștia. Avem înregistrări și am legitimat o serie de persoane în legătură cu posibile tulburări ale ordinii publice, urmează să îi identificăm, să îi chemăm la audieri și să îi tragem la răspundere”, a mai spus el.

Ministrul de Interne a mai spus că jandarmii de la poarta Senatului, forțată marți de protestatarii AUR, vor fi verificați în legătură cu modul în care s-au achitat de sarcini. El spune că mașinile unor ambasade nu au fost vandalizate. „Suntem pregătiți”, este mesajul ministrului.

„Am întrebat dacă mașinile corpului diplomatic au fost vandalizate. Am înțeles că nu. Facem verificări cu privire la această infracțiune de distrugere. Cu siguranță vom face verificări cu privire la modul în care jandarmii s-au achitat de sarcinile ce le reveneau în momentul în care protestatarii au intrat. Dacă dispozitivul era corect dimensionat, cum au intrat protestatarii în curte. Vor răspunde. Din moment ce ar au putut intra în curte, mă gândesc că puteau acționa mai bine”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

El precizează că au fost în jur de 300 de jandarmi în dispozitiv.

„Am avut forțe dimensionate, funcție de dinamică. Activităților jandarmeriei am avut în jur de 300 de jandarmi în dispozitiv. În legătură cu acest protest anunțat despre care jandarmeria știa, sigur că la momentul în care au forțat, efectiv au împins poarta dinspre Senat, i-a căzut și au intrat câteva sute de jandarmi (protestatari – n.r.). Suntem pregătiți”, adaugă Bode.

Două sute de protestatarii au forțat intrarea în Parlament. Este vorba despre participanții la protestul anunțat de AUR față de introducerea certificatului verde și de impunerea restricțiilor COVID.


Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase