Maşinile ambasadorilor Japoniei şi SUA în România, vandalizate de protestatarii de la Parlament

Maşinile ambasadorilor Japoniei şi SUA în România, vandalizate de protestatarii de la Parlament
Sursă foto: captură video Digi 24
Publicat: 21/12/2021, 13:24
Actualizat: 21/12/2021, 13:34

Protestatarii care au intrat, marți, în curtea Parlamentului au vandalizat două mașini ale ambasadorilor Japoniei și SUA, în timpul încercării de a intra în clădire, spun surse oficiale pentru Gândul.

Aproximativ 1.500 de oameni protestează, marți, în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerae certificatului COVID. O sută dintre aceștia au reușit să intre în curtea Parlamentului și au forțat intrarea în clădire, vandalizând mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România, aflate în curtea Senatului, potrivit unor informații obținute de Gândul. Pe caroseria mașinilor au fost scrise diferite mesaje precum ”Hoţi” şi ”Asasini !”.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat la Antena 3 că, în urma protestului care are loc la Parlament, ambasadorul Japoniei în România a fost în imposibilitatea de a ieşi din Senat şi a fost nevoie să i se asigure un coridor pentru a părăşi clădirea cu maşina.

A trebuit să prezentăm scuze pentru imposibilitatea accesului şi cu anumite riscuri de securitate, dar au fost înlăturate şi cu intervenţia eficace şi deloc violentă a forţelor de ordine, s-a asigurat coridorul extern pentru a nu fi probleme. Am un gust amar, ca un om care se ocupă de ani de zile se ocupă de interesele externe ale României”, a spus senatorul PSD.

Reacția Jandarmeriei

Reprezentanții Jandarmeriei București au transmis printr-un comunicat de presă că echipajele aflate la fața locului îi îndeamnă pe protestatari să părăsească zona exterioară a Parlamentului.

Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.

Barna: „Au fost acte de distrugere”

Ulterior, deputatul USR Dan Barna a declarat la Digi24 că în parcarea Parlamentului sunt vandalizate mașini și că au fost acte de distrugere, fiind vorba „despre acte de violență și de provocare mult peste limita de exprimare civică”.

E o tensiune reală provocată de liderul AUR, George Simion. Și la plen a încercat manifestări de provocare, și-a îndemnat colegii, i-a scos din bănci și i-a dus buluc peste președintele de ședința că să pună presiune. El pretinde că ar discuta despre oprirea unei eventuale asumări de răspundere a cabinetului pe legea certificatului verde, când ei au votat pentru abilitarea guvernului de a emite ordonanțe. Am informații că sunt vandalizate mașini în parcare, că au fost acte de distrugere. Vedem acte de violență și de provocare mult peste limita de exprimare civică„, a declarat Dan Barna.

Participanții scandează „Libertate”, „Venim peste voi”. Protestul a început la ora 9.00, însă oamenii s-au strâns încă de la primele ore ale dimineții. Manifestația este organizată de AUR, iar liderul partidului, George Simion, susținea că vrea să adune 10.000 de oameni în stradă, la manifestația din fața Parlamentului.

Citește și

FOTO-VIDEO | Susținătorii AUR au forțat intrarea în curtea Parlamentului și au vandalizat mașinile senatorilor și deputaților. George Simion: Ne mutăm la Guvern