Mișcarea teroristă palestiniană Hamas s-a declarat sâmbătă gata să încheie un acord care prevede eliberarea simultană a tuturor ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, dar și un armistițiu de cinci ani cu Israelul, pentru a pune capăt războiului în curs. Reamintim că au fost mai multe încercări de a pune capăt conflictului, dar care nu s-a concretizat în plan real.
„Hamas este pregătită pentru un schimb de prizonieri (ostatici israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni, n.r.) într-o singură operațiune și pentru o armistițiu de cinci ani”, a declarat pentru AFP un responsabil al mișcării islamiste palestiniene, sub condiția anonimatului, în timp ce o delegație a Hamas urmează să se întâlnească sâmbătă la Cairo cu mediatorii.
Deocamdată, nu este clar dacă ideea unui armistiţiu pe termen lung a fost propusă de Hamas sau de mediatorii din Egipt și Qatar, anunță tf1info.fr.
În 17 aprilie, Hamas, care s-a opus unui acord ”parţial”, respinsese o propunere israeliană ce prevedea mai ales o încetare a focului pentru 45 de zile în schimbul eliberării a 10 ostatici în viaţă.
În viziunea sa despre un acord ”global”, mişcarea palestiniană cere o încetare a ostilităţilor, o retragere completă a trupelor israeliene, schimbul de ostatici israelieni contra deţinuţi palestinieni şi intrarea ajutorului umanitar în Gaza.
De partea sa, Israelul solicită eliberarea tuturor ostaticilor aflaţi în prezent în enclava palestiniană şi dezarmarea Hamas şi a celorlalte grupări militare din Fâşia Gaza. Acest ultim punct constituie o ”linie roşie” pentru mişcarea islamistă palestiniană.
Reamintim că mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie 2023, în acea „sâmbătă neagră” în care a fost un adevărat masacru.
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie 2023 în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „un genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii -, un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
Sursă foto: Colaj Gândul
CITIȚI ȘI:
UE anunță că va spori ajutorul financiar pe care îl acordă Autorității Palestiniene