Uniunea Europeană caută modalități de a împiedica Ungaria să submineze deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, potrivit unor persoane familiarizate cu chestiunea.
Într-o discuție cu ușile închise săptămâna trecută, reprezentanții mai multor state membre au presat Comisia Europeană să exploreze modurile în care ar putea deschide primul capitol al negocierilor, în ciuda obiecțiilor ridicate de Budapesta cu privire la tratamentul comunității minoritare maghiare din vestul Ucrainei, conform Bloomberg.
Potrivit surselor, statele membre cred că Budapesta urmărește să torpileze procesul de negociere cu ajutorul planului premierului Viktor Orban de a organiza o „consultare națională” privind aderarea Ucrainei la UE – în ciuda aprobării prealabile a Ungariei de a deschide negocierile de aderare în 2023.
Ungaria și-a ridicat veto-ul abia în decembrie 2023, după ce Bruxelles-ul a deblocat 10 miliarde de euro în fonduri UE, blocate din cauza corupției și a preocupărilor legate de statul de drept.
„Există o limită a ce pot accepta statele membre în ceea ce privește abuzul intenționat al dreptului de veto”, a declarat luni premierul irlandez Micheal Martin. „Am văzut cum se desfășoară asta în Ucraina. Există o serie de instrumente pe care le putem folosi și nu ar trebui să ne fie frică să le folosim.”
Deși este nevoie de unanimitate pentru a deschide și încheia negocierile de aderare la UE, nu este nevoie de unanimitate pentru deschiderea sau închiderea capitolelor individuale în acest proces, au declarat persoane familiarizate cu chestiunea care au cerut să rămână anonime.
În discuția recentă, unii emisari ai UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la comentariile negative ale lui Orban despre apartenența Ucrainei la UE, potrivit surselor.
Orban a făcut din opoziția față de candidatura Ucrainei la UE o temă centrală a campaniei sale pentru alegerile de anul viitor. El susține că aderarea Ucrainei la UE ar „distruge” economia Ungariei.
Oficialii UE sunt îngrijorați de „consultarea națională” planificată de premierul ungar privind aderarea Ucrainei la UE, au spus sursele. „Consultările” anterioare, de obicei însoțite de campanii pro-guvernamentale, au produs inevitabil rezultate în conformitate cu politicile lui Orban.
Eforturile de aderare ale Ucrainei au luat un nou impuls după invazia rusă în 2022.
În timp ce Bruxelles-ul a negat orice cale rapidă către aderare pentru Ucraina, spunând că procesul trebuie să se bazeze pe merit, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a lăudat progresul Kievului în ceea ce privește reformele, în ciuda războiului în curs.
Pe fondul turbulențelor geopolitice, UE a demarat procesul de extindere în speranța că mai mulți membri pot aduce stabilitate pe continent.
Potrivit surselor, Comisia le-a declarat reprezentanților statelor membre într-o discuție recentă cu ușile închise că intenționează să transmită Consiliului European un prim raport privind deschiderea discuțiilor privind primul capitol al negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Dacă Ungaria își ridică dreptul de veto, Comisia Europeană a declarat că statele membre ar putea decide în continuare să înceapă discuțiile privind clusterele în procesul de aderare a Ucrainei în iunie, au spus sursele.
Premierul ungar Viktor Orban a menținut legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, argumentând că Rusia nu reprezintă o amenințare militară pentru UE și repetând punctele de vedere ale Moscovei cu privire la Ucraina.
Disensiunea dintre Budapesta și Kievul se referă la drepturile minorității etnice maghiare din provincia Zakarpattia din vestul Ucrainei. Kievul a adoptat unele legi privind drepturile minorităților pentru a răspunde preocupărilor Ungariei, dar Budapesta a declarat că Ucraina încă nu și-a îndeplinit angajamentele.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Kievul a abordat toți pașii pe care Comisia i-a identificat într-un raport din 2022 privind drepturile minorităților din Ucraina, salutând planul de acțiune al Kievului privind minoritățile, pe care trebuie să-l adopte ca parte a negocierilor de aderare.
Între timp, negocierile bilaterale dintre Budapesta și Kiev privind drepturile minorităților maghiare au fost întrerupte după ce Ucraina a declarat că a descoperit o rețea de spionaj maghiară care opera în Zakarpattia, o acuzație pe care Ungaria a respins-o.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: