Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu șefa Senatului din Canada și Maia Sandu: Canada vrea să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat: 06/09/2023, 18:27
Actualizat: 06/09/2023, 18:32

Președintele Senatului Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri cu șefa Senatului din Canada, Raymonde Gagné, dar și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ciucă a spus că partea canadiană și-a manifestat interesul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Liderul PNL a avut o întrevedere cu președintele Senatului canadian, Raymonde Gagné, cu care a convenit asupra cooperării biletare în domeniul energiei, în special în ceea ce privește energia nucleară. Canadienii ar vrea să se implice și în construcția mini-reactoarelor SMR de la Doicești, jud. Dâmbovița.

În domeniul energiei avem o colaborare de durată, cu perspective solide de creștere. Partea canadiană și-a manifestat deja interesul pentru proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă, dar și intenția de a se implica în dezvoltarea tehnologiei revoluționare a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), care se va cerceta în România, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, Raymonde Gagné a mulțumit României pentru sprijinul energetic pe care l-a oferit și pe care îl oferă Republicii Moldova, în contextul agresiunii ruse în Ucraina.

Nu este singurul oficial cu care șeful Senatului de la București s-a întâlnit astăzi. Ciucă a discutat și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă în țara noastră pentru a participa în calitate de invitată la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

Cei doi au discutat despre susținerea pe care România o acordă Moldovei, în vederea deschiderii negocierilor de aderare, iar Nicolae Ciucă i-a transmis felicitări pentru modul în care Chișinăul a implementat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene.

Transgaz – operator de energie pentru Moldova

Șeful Senatului a anunțat și noi poduri peste Prut care să lege teritoriul țării noastre de Republica Moldova, dar și preluarea de către Transgaz a activităților de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor din țara vecină. (detalii AICI)

Pe zona energetică, interconectarea cu România este deja o realitate, țara noastră având disponibilitatea și capacitatea de a furniza peste Prut atât gaze naturale, cât și electricitate. Transgaz va prelua – prin subsidiara sa moldoveană – activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport a gazelor naturale din țara vecină. Asigurarea securității energetice a Republicii Moldova în acest mod a fost un proiect pe care l-am susținut ca premier și pe care îl susțin și acum. De asemenea, în domeniul transporturilor, vor fi construite noi poduri peste Prut, care vor mări numărul de puncte de trecere a frontierei; astfel, legăturile dintre cele două țări se vor îmbunătăți considerabil, a precizat Nicolae Ciucă.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor prezenți la Summitul Inițiativei celor 3 Mări să ridice interdicția de export a Ucrainei

VIDEO | Marcel Ciolacu, după negocierile de la Bruxelles: Am anunțat foarte clar că eu NU sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste