VIDEO | Maia Sandu a sosit la București. Premierul Marcel Ciolacu: România a transferat prima tranșă în valoare de 10 milioane de euro către Moldova

Publicat: 06/09/2023, 11:37
Actualizat: 06/09/2023, 18:30

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit miercuri dimineață la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Marcel Ciolacu. Acesta a anuțat un ajutor din partea României în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova.

Maia Sandu se află la București pentru a reprezenta Moldova în calitatea de „stat participant” la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), urmat de Forumul de Afaceri  I3M organizat în marja Summitului de la București în perioada 7 septembrie. Temele principale ale discuțiilor sunt legate de securitatea regională, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, dar și de posibilitățile de cooperare în diferite domenii (energie, transporturi, digital) dintre statele membre ale Inițiativei.

Premierul Marcel Ciolacu și Maia Sandu au părut relaxați la întălnire, asta în condițiile în care șeful executivului de la București și-a exprimat susținerea pentru asocierea Moldovei la I3M, dar și susținerea pentru aderarea vecinilor de peste Prut la Uniunea Europeană, despre care premierul spune că speră „obținerea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Consiliului European din decembrie”.

România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a declarat Marcel Ciolacu la finalul întălnirii cu Maia Sandu.

Marcel Ciolacu: România a oferit 10 milioane € Moldovei

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro.

Fondurile din această primă tranșă au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).

Totodată, Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a evidențiat importanța continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece.

Grecia, al 13-lea stat care participă la Summit

Cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la I3M, după cum a anunțat președintele Iohannis într-un discurs susținut la Palatul Cotroceni.

Summitul începe miercuri la Palatul Cotroceni acolo unde vor participa reprezentanți din toate cele 12 state UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia. România este prima țară din Inițiativă care găzduiește pentru a doua oară la București acest summit, după cel din septembrie 2018. Ultimul Summit I3M s-a desfășurat la Riga, Letonia, în iunie 2022.

1.000 de oameni de afaceri la București

Joi, 7 septembrie la Palatul Parlamentului va avea loc și Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României și va reuni peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, dar și reprezentați ai societății civile.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus  Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei,   Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări  în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este  John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Va decide coaliția impozitarea băncilor? Posibile scenarii: 16% impozit pe profit și 1% din cifra de afaceri

Summitul Inițiativa celor 3 Mări | Klaus Iohannis: ”În contextul RĂZBOIULUI Rusiei împotriva Ucrainei, este esențial să rămânem uniți”

VIDEO | Președintele Klaus Iohannis și premierul Luxemburgului au discutat cu militarii NATO staționați la baza Cincu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii