Nou termen pentru revizuirea pensiilor speciale. Discuția lămuritoare dintre Marius Budăi și reprezentanții Comisiei Europene va avea loc vineri

Publicat: 20 06. 2023, 15:33
Ministrul Muncii, Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi va avea ”o ultimă discuție” cu Comisia Europeană referitoare la revizuirea legii pensiilor speciale și la realizarea unor ajustări în vederea depunerii cererii de plată nr.3 din PNRR. Deși inițial ministrul a declarat că va lămuri aceste aspecte marți, discuția s-a amânat de principiu pentru vineri, susțin reprezentanții ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Luni seara, Marius Budăi a vorbit despre 3 ajustări asupra legii pensiilor speciale pe care le va realiza după ce va avea ”o ultimă discuție” cu Comisia Europeană, în vederea depunerii cererii de plată nr.3 din PNRR. Printre modificările vizate sunt enumerate un prag mai mic de impozitare, veniturile funcționarilor publici parlamentari și o modificare asupra perioadei de activitate.

Marți trebuia să aibă loc o discuție între reprezentanții Ministerului Muncii și Comisia Europeană care avea rolul de a definitiva ultimele modificări asupra legii pensiilor speciale și a îndeplinirii jalonului din PNRR, conform declarațiilor lui Marius Budăi în cadrul unei emisiuni Prima TV:

”Tot weekendul am ținut legătura cu Comisia Europeană, mâine vom mai avea o ultimă discuție după care știm exact ce avem de făcut” a declarat luni seară ministrul.

Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis pentru GÂNDUL că discuția cu reprezentanții Comisiei Europene s-a amânat de principiu pentru vineri dimineața.

 

”Mai sunt 3 mici ajustări care trebuie realizate”

Budăi a menționat 3 ajustări pe care susține că le va realiza pentru îndeplinirea condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru depunerea cererii de finanțare nr.3 din PNRR:

”Vorbim de o impozitare pe un prag mai mic. Până acum s-a propus un impozit de 30%, ce depășește salariul mediu brut pe economie, cunoscut și utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și ultima varianta pe care am discutat-o este cu 15 %, dar cu un prag mai coborât și anume la salariul mediu net, nu brut.

Mai este un aspect legat de anumite salarii care se dădeau funcționarilor publici parlamentari la data pensionării și dispar și acelea și încă o intrare etapizată în vigoare asupra ce înseamnă perioada de activitate, raportarea la o anumită perioadă de activitate. S-a solicitat câte o lună în plus la fiecare 6 luni din primii 5 ani” a declarat Marius Budăi.

Ministrul Muncii susține că până la data de 1 iulie va exista o nouă lege a pensiilor speciale.