Marius Budăi face noi promisiuni pensionarilor după instalarea GUVERNUL Ciolacu: „Aceste reforme sunt despre oameni”

Marius Budăi face noi promisiuni pensionarilor după instalarea GUVERNUL Ciolacu: „Aceste reforme sunt despre oameni”
Marius Budai Foto: Facebook
Publicat: 15/06/2023, 10:35

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că programul de guvernare actualizat vine cu cinci priorități, care vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. Ministrul a precizat că prioritățile sunt reforma sistemului de pensii și reforma sistemului de salarizare.

Marius Budăi a prezentat detalii noi despre programul de guvernare și planurile sale ulterioare la Ministerul Muncii, imediat după votul de învestitură pentru un nou mandat.

„Ministerul Muncii nu a ratat niciun obiectiv. Niciun obiectiv ratat. Atât în ​​cererea de plată numărul unu, cât și în cererea de plată numărul doi, Ministerul Muncii a avut obiective de îndeplinit și nu există niciun termen ratat. Cererea de plată numărul trei încă nu a fost depusă.

Să introduci într-un PNRR scris extrem de prost trei reforme atât de importante, una după alta, la interval de trei luni, și să dorești să ai și o dezbatere cu partenerii sociali, înseamnă că nu ai nicio idee despre implementarea legislației în România”, a afirmat Budăi.

Ministrul a mai menționat că, în ceea ce privește digitalizarea, „își asumă foarte clar că până la sfârșitul anului hub-ul de servicii va fi implementat”. Marius Budăi a afirmat că evaluarea dosarelor de pensii se va încheia clar în toamnă.

„Aceste reforme sunt despre oameni și, atunci când sunt despre oameni, devine mai complicat, nu în ceea ce privește realizările, așa cum știți, reforma sistemului de pensii se adresează oamenilor importanți pentru noi, bunicilor și părinților și tuturor celor care lucrează în sistemul public.

Până în toamnă vom avea digitalizarea dosarelor, urmând să intrăm în paralel cu legea, iar în decembrie vom avea și hub-ul de servicii. Suntem etapizați și în cadrul legii vor apărea și termenele finale ale acestor acte”, a spus el la România TV.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor pentru 5 milioane de români

Marius Budăi a afirmat că recalcularea celor 5 milioane de pensii „nu va mai dura, toată această recalculare este digitalizată, astfel încât atunci când ai formula gata, să avem și impactul bugetar, cel mai probabil în toamnă se poate lua o decizie”.

Ministrul propus al Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri, după audierile de la comisiile de specialitate reunite din Senat și Camera Deputaților, că vârsta de pensionare va crește în cazul tuturor categoriilor de pensii speciale.

De asemenea, perioada luată în considerare pentru calculul pensiilor va fi extinsă, renunțându-se la calculul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni. Această modificare va implica o ajustare treptată către veniturile din întreaga perioadă, asigurând astfel o aliniere a contributivității.

În ceea ce privește magistrații, perioadele asimilate nu vor mai fi permise, iar perioada de activitate strict în magistratură va începe de la 20 de ani, urmând ca în următorii 5 ani să crească treptat până la 25 de ani.

Pentru celelalte categorii, care aveau mandate de 4 ani sau de cel puțin 14 ani, aceste perioade s-au aliniat la 25 de ani. Astfel, se fac ajustări care direcționează sistemul către unul contributiv, iar vârsta de pensionare va crește similar la 65 de ani, având în vedere întreaga perioadă a veniturilor, a explicat Budăi în legătură cu modificarea pensiilor speciale. Anterior, la audierile din Parlament, el menționase că așteaptă raportul Comisiei Europene referitor la acest subiect.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...