Marius Budăi face noi promisiuni pensionarilor după instalarea GUVERNUL Ciolacu: „Aceste reforme sunt despre oameni”

Marius Budăi face noi promisiuni pensionarilor după instalarea GUVERNUL Ciolacu: „Aceste reforme sunt despre oameni”
Marius Budai Foto: Facebook
Publicat: 15/06/2023, 10:35

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că programul de guvernare actualizat vine cu cinci priorități, care vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. Ministrul a precizat că prioritățile sunt reforma sistemului de pensii și reforma sistemului de salarizare.

Marius Budăi a prezentat detalii noi despre programul de guvernare și planurile sale ulterioare la Ministerul Muncii, imediat după votul de învestitură pentru un nou mandat.

„Ministerul Muncii nu a ratat niciun obiectiv. Niciun obiectiv ratat. Atât în ​​cererea de plată numărul unu, cât și în cererea de plată numărul doi, Ministerul Muncii a avut obiective de îndeplinit și nu există niciun termen ratat. Cererea de plată numărul trei încă nu a fost depusă.

Să introduci într-un PNRR scris extrem de prost trei reforme atât de importante, una după alta, la interval de trei luni, și să dorești să ai și o dezbatere cu partenerii sociali, înseamnă că nu ai nicio idee despre implementarea legislației în România”, a afirmat Budăi.

Ministrul a mai menționat că, în ceea ce privește digitalizarea, „își asumă foarte clar că până la sfârșitul anului hub-ul de servicii va fi implementat”. Marius Budăi a afirmat că evaluarea dosarelor de pensii se va încheia clar în toamnă.

„Aceste reforme sunt despre oameni și, atunci când sunt despre oameni, devine mai complicat, nu în ceea ce privește realizările, așa cum știți, reforma sistemului de pensii se adresează oamenilor importanți pentru noi, bunicilor și părinților și tuturor celor care lucrează în sistemul public.

Până în toamnă vom avea digitalizarea dosarelor, urmând să intrăm în paralel cu legea, iar în decembrie vom avea și hub-ul de servicii. Suntem etapizați și în cadrul legii vor apărea și termenele finale ale acestor acte”, a spus el la România TV.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor pentru 5 milioane de români

Marius Budăi a afirmat că recalcularea celor 5 milioane de pensii „nu va mai dura, toată această recalculare este digitalizată, astfel încât atunci când ai formula gata, să avem și impactul bugetar, cel mai probabil în toamnă se poate lua o decizie”.

Ministrul propus al Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri, după audierile de la comisiile de specialitate reunite din Senat și Camera Deputaților, că vârsta de pensionare va crește în cazul tuturor categoriilor de pensii speciale.

De asemenea, perioada luată în considerare pentru calculul pensiilor va fi extinsă, renunțându-se la calculul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni. Această modificare va implica o ajustare treptată către veniturile din întreaga perioadă, asigurând astfel o aliniere a contributivității.

În ceea ce privește magistrații, perioadele asimilate nu vor mai fi permise, iar perioada de activitate strict în magistratură va începe de la 20 de ani, urmând ca în următorii 5 ani să crească treptat până la 25 de ani.

Pentru celelalte categorii, care aveau mandate de 4 ani sau de cel puțin 14 ani, aceste perioade s-au aliniat la 25 de ani. Astfel, se fac ajustări care direcționează sistemul către unul contributiv, iar vârsta de pensionare va crește similar la 65 de ani, având în vedere întreaga perioadă a veniturilor, a explicat Budăi în legătură cu modificarea pensiilor speciale. Anterior, la audierile din Parlament, el menționase că așteaptă raportul Comisiei Europene referitor la acest subiect.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman