Nu le consuma! Cele 5 alimente periculoase care declanșează apariția bolilor autoimune

Publicat: 06 04. 2022, 11:14
foto: pixabay.com

Există peste 100 de boli autoimune identificate, iar cercetătorii identifică mereu altele noi. La un pacient care are ghinionul să sufere de o boală autoimună, organismul nu poate face diferența dintre propriile celule sănătoase și celulele străine. Ca urmare, sistemul imunitar, care de obicei apără organismul împotriva bolilor, atacă în schimb celulele sănătoase. Artrita reumatoidă, colita, boala Crohn și lupusul se numără printre cele mai comune boli autoimune.

Celulele străine pot pătrunde în organism prin intestine. Unele alimente care provoacă inflamație creează goluri în mucoasa intestinală, permițând celulelor străine să se scurgă. Acest pacient suferă de intestin permeabil și starea sa oscilează între perioadele de remisie și erupții cu afecțiuni care se agravează în timp.

Care sunt cele 5 alimente care declanșează apariția bolilor autoimune:

1. Zahărul

O alimentație „asezonată” cu zahăr îți distruge corpul, pe zi ce trece. Zahărul determină ca sistemul imunitar să rămână fără arme în fața bolilor.

Consumul excesiv de zahăr duce la inflamație cronică, la pornirea sistemului imunitar al organismului și atacă bineînțeles celulele sănătoase. Astfel, apar bolile autoimune.

2. Quinoa

Un aliment realmente sănătos, dar nu pentru cei cu boli autoimune! Saponinele, o substanță fitochimică din quinoa, pot irita și mai mult intestinele deja inflamate de boală.

3. Gluten

Pentru mulți oameni, alimentele fără gluten reprezintă „plasa de salvare” de zi cu zi. Glutenul poate fi cu atât mai periculos pentru cei care suferă de boli autoimune. Dacă un individ are deja o afecțiune autoimună, atunci organismul are probleme în a procesa glutenul în mod natural. Drept consecință, consumul de gluten pune mare presiune pe sistemul imunitar.

4. Lactate

Consumul excesiv de lactate duce la probleme pentru organism, dar cei cu boli autoimune sunt cei mai afectați. Proteina cazeină din lapte poate provoca inflamații în organism, ceea ce duce la un sistem imunitar slăbit și la apariția unei boli autoimune. Aceste proteine pot imita, totodată, celulele corpului uman, cum ar fi pancreasul.

Când organismul „atacă” din greșeală pancreasul, aceasta poate dezvolta diabet autoimun de tip 1.

5. Ciocolata cu lapte

Chiar dacă banala cacaoă are unele beneficii pentru sănătate, ciocolata cu lapte procesată nu trebuie cumpărată de pe rafturile supermarketului. Dacă ai o boală autoimună, vei dori să eviți ciocolata cu lapte, pentru că are mult zahăr și determina „un război” cu sistemul tău imunitar.

Ce soluții aveți la îndemână

Câte puțin din fiecare poate fi soluția ideală pentru cei cu boli autoimune. Eliminarea toxinelor și susținerea energiei celulare vor contribui negreșit la îmbunătățirea imunității. Alimentele la abur, de asemenea, se digeră mai ușor. De asemenea, adăugați probiotice sau enzime digestive.

Cele mai frecvente boli autoimune și simptomele lor

Potrivit csid.ro, există peste 100 de boli autoimune, iar simptomele lor se suprapun adesea, motiv pentru care stabilirea diagnosticului este destul de dificilă, dar nu imposibilă. Femeile sunt mai predispuse la boli autoimune decât bărbații.

Cele mai des întâlnite boli autoimune

  • Diabetul de tip 1
  • Artrita reumatoidă
  • Scleroză multiplă
  • Lupus eritematos sistemic
  • Boala inflamatorie intestinală (BII)
  • Boala Addison
  • Boala Graves
  • Tiroidita Hashimoto
  • Anemia pernicioasă