O nouă variantă de Covid extrem de mortală, creată în laborator de către cercetătorii americani

Publicat: 18 10. 2022, 11:44
Actualizat: 18 10. 2022, 11:46
Sursa foto: Shutterstock

Pandemia pare departe de fi ajuns la final, după ce medicii sunt din nou în alertă din cauza unei noi tulpini denumită XBB, carer a dublat noile cazuri de COVID-19 într-o singură zi, în Singapore.

Mai mult decât atât, cercetătorii americani au creat în laborator o nouă variantă de Covid, aceasta fiind o combinație între varianta Omicron și tulpina inițială, care a apărut prima dată în orașul Wuhan. Creația cercetătorilor are o rată de mortalitate de 80%, potrivit Boston Herald.

”La șoareci, în timp ce Omicron cauzează o infecție moderată, non-letală, virusul cu Omicron-S provoacă o formă severă a bolii, cu o rată de mortalitate de 80%”, au scris cercetătorii în lucrarea științifică, relateză stirileprotv.ro.

Cum au reușit cercetătorii să obțină noua variantă de Covid atât de letală

Potrivit informațiilor publicate de sursa mai sus citată, oamenii de știință de la Universitatea Boston au extras proteina spike de la Omicron, pe care au atașat-o variantei originale de SARS-CoV-2 care a declanșat pandemia. După testarea acestei variante pe șoareci de laborator, au descoperit că 80% dintre aceștia au murit în urma expunerii la virus. Însă, atunci când un grup similar de șoareci a fost expus doar la varianta Omicron, aceștia au avut doar simptome moderate ale bolii.

Cum se comportă varianta Covid de laborator cu celulele umane

De asemenea, cercetătorii au infectat și celule umane cu varianta hibrid a coronavirusului și au descoperit că la om este de cinci ori mai infecțioasă decât Omicron. Potrivit datelor de până în prezent, această variantă creată în laborator este cea mai contagioasă formă a virusului de până acum.

Cercetătorii au explicat că deși proteina spike este responsabilă pentru rata de infectare, modificările la alte părți ale structurii virusului determină mortalitatea. Însă, oamenii de știință care au inventat această variantă extrem de contagioasă, precizează că această variantă nu ar la fel de letală în cazul oamenilor, ca în cel al șoarecilor de laborator.